Ex-kommunalråd misstänkt för hets mot folkgrupp

Foto: BJÖRN WANHATALO
Lennart Holmlund (S).
NYHETER

Lennart Holmlund, tidigare socialdemokratiskt kommunalråd i Umeå, har delgivits misstanke om hets mot folkgrupp, skriver Västerbottens-Kuriren.

– Jag kommenterar ingenting, säger han till tidningen.

Lennart Holmlund ska tidigare ha skrivit antiziganistiska kommentarer på Facebook. Och i sin blogg har han bland annat påstått att tiggare snattar oxfilé.

”Personer som setts sitta med käpp och skaka och ser ut att må riktigt dåligt kan sedan ha setts springande och snattat oxfile på Strömpilen”, skrev han i bloggen 2014.

Efter att superstjärnan Whitney Houston dött 2012 skrev han:

”Nu glorifierar alla media henne som inte kunnat ta hand om sin dotter utan snarare inlett sitt barn i narkotikamissbruk. Vilken usel mamma som inte ser till att hennes dotter inte följt i sin mammas fotspår”

Delgivits brottsmisstanke

Sedan en tid tillbaka har en förundersökning pågått. Nu har det före detta kommunalrådet förhörts och delgivits brottsmisstanke.

– Det är riktigt att det har hållits förhör med honom och att han delgivits misstanke om hets mot folkgrupp, men det är allt jag kan säga just nu eftersom utredning pågår, säger vice chefsåklagare Axel Holmberg till tidningen.

Lennart Holmlund ska ha begärt att få en offentlig försvarare.

Holmlund var kommunalråd i Umeå fram till november 2014.

ARTIKELN HANDLAR OM

Umeå

Rasism