Ambassad får träffa fängslad svensk i Kina

NYHETER

Den svenska ambassaden i Peking ska få besöka den svenske medborgare som i början av januari greps i Kina vid ett större tillslag mot människorättsaktivister.

"Jag välkomnar beskedet att ambassaden i Peking ska få besöka en i Kina frihetsberövad svensk medborgare i 35-årsåldern. Jag förväntar mig att detta nu kommer att kunna ske inom kort", säger utrikesminister Margot Wallström i en skriftlig kommentar till TT.

Mannen, som är hemmahörande i Västsverige, är specialiserad på rättshjälp. Han har tidigare studerat i Kina och arbetar för en organisation som erbjuder stöd till människorättsaktivister.

Även mannens flickvän, en kinesisk medborgare, är enligt Sveriges Radio försvunnen.

Försvunnen svensk

Utrikesministern kommenterar också den svenske medborgaren i Hongkong som försvunnit:

"Jag ser samtidigt fortfarande med stort allvar på uppgifterna om att den svenske medborgaren Gui Minhai, verksam i Hongkong, mot sin vilja bortförts från Thailand till Kina. Vi har begärt information från Thailand och Kina och förväntar oss omgående klargöranden om Guis situation", skriver Wallström.

På sin hemsida skriver Amnesty om den fängslade svensken:

”Vi kräver att de kinesiska myndigheterna omedelbart avslöjar var han finns samt att han får träffa sin familj, juridiskt ombud och konsulattjänstemän. Vi kräver också att han får tillgång till medicin, adekvat vård samt skyddas från tortyr.”

Kina har den senaste tiden gripit flera aktivister som bland annat jobbar bättre arbetsrätt och för kvinnors rättigheter.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kina