”Vore konstigt om det bara är Anders som får bära ansvaret”

Flera Kommunalavdelningar tvekar om Annelie Nordström

1 av 5
NYHETER

Kassören Anders Bergström har avgått men Kommunals ordförande Annelie Nordström säger att hon har tillräckligt stort förtroende för att fortsätta.

En rundringning som Aftonbladet gjort visar dock att flera avdelningar tvekar.

– Jag tycker att det vore konstigt om det bara är Anders som får bära ansvaret för det här, säger en avdelningsordförande.

Förbundskassören Anders Bergström valde på torsdagen att lämna sitt uppdrag efter Aftonbladets avslöjanden om Kommunal. Samtidigt meddelade förbundsordförande Annelie Nordström att hon känner att hon har tillräckligt stort förtroende för att kunna sitta kvar.

När Aftonbladet ringer runt till ordföranden för Kommunals olika lokalavdelningar är det dock flera som inte kan uttala sitt förtroende för henne.
– Svårt att säga, det kommer nya uppgifter precis hela tiden. Jag vill nog avvakta tills allt är på bordet, säger Malin Ragnegård, ordförande för avdelningen i Bergslagen.

Zara Leghissa, ordförande för Kommunal Norrbotten, säger:

– Jag hoppas att alla fel tillrättaläggs, sedan är det upp till kongressen att välja vilka som ska företräda Kommunal. Det är medlemmarna som tar det beslutet.

Kommunals kongress börjar den 31 maj. En annan avdelningsordförande säger att avslöjandena kan göra att fler ställer upp som motkandidater till Annelie Nordström.

– Det kan vara flera som känner sig manade att ta över ordförandeskapet. Snart får vi se hur mycket det här har underminerat hennes förtroende, inom några veckor ska nomineringsblanketterna vara ifyllda och tillbakaskickade till valberedningen.

– Jag tycker att det vore konstigt om det bara är Anders som får bära ansvaret för det här, det måste jag säga.

”Skickar fram någon annan”

Krishanteraren Paul Ronge har tidigare sagt att förbundskassören Anders Bergström offrades för att rädda ordföranden Annelie Nordström. Maritha Mähler, avdelningsordförande i Mellersta Norrland, säger att hon var förberedd på att Anders Bergström skulle avgå.
– Det är så det fungerar, man skickar fram en till att börja med. Jag skrev precis på Facebook att skillnaden mellan att vara avdelningsordförande och förbundsordförande är ganska stor när det går ett mediedrev. Som avdelningsordförande är det jag som är frontfiguren och skickas fram om det händer något, men som förbundsordförande skickar man fram någon annan.
Menar du att du tycker synd om Anders Bergström?
– Nej, har man gjort fel får man stå för det. Jag vet inte hur de diskuterade innan de skickade fram honom, men jag vet att det är så de gör.

”Oacceptabelt alkoholflöde”

Nästan alla avdelningsordföranden som Aftonbladet talar med säger att de känner besvikelse och att både medlemmar och förtroendevalda är väldigt upprörda.

– När jag läste rubrikerna blev jag väldigt ledsen. Jag hade väldigt svårt att ta till mig att det här var sant. (…) Jag tycker att det är okej att arbetsgivare bjuder sina anställda på en jullunch, men det här alkoholflödet kan jag inte ställa mig bakom, säger Maritha Mähler.

– Vi har medlemmar som är väldigt upprörda, som kräver hela förbundsstyrelsens avgång.

Barbro Andersson från Kommunal Mitt säger:
– Jag sitter precis och tittar i Facebookflödet och det är många medlemmar som börjar använda ord som ”fackpamp”. Det känns tungt att vara facklig företrädare just nu. Vi får försvara saker som vi inte har haft makt att förändra.

Zara Leghissa från Norrbotten säger att det är ”lite chocktillstånd” inom hennes avdelning.

– Både medlemmar och förtroendevalda är väldigt upprörda.

Christel Algback från Kommunal Skåne säger:

– Jag känner en besvikelse över att det har blivit så här. Men det känns bra att Anders har tagit sitt ansvar och klivit åt sidan.

Avlöjat i granskningen – få hela bilden

DEL 1: Lyxkrog och nakenshow – för medlemmars pengar
DEL 2: Topparna semestrar på ö – gratis

DEL 3: Spritfest för flera hundra tusen

DEL 4: Lådvis med vin langas till fackets festvåning

DEL 5: Höjdarna får paradvåningar mitt Stockholm

EFTER GRANSKNINGEN: Kassören avgår – får miljonbelopp

WALLSTRÖM INDRAGEN: Fick lägenhet av Kommunal

Alla artiklar i granskningen

ARTIKELN HANDLAR OM