Cruz kontring på Trumps slugtaktik

1 av 3
NYHETER

NEW YORK. De har undvikit direkt konfrontation i fem debatter.

Men i natt, i en av de sista duellerna innan vallokalerna i Iowa öppnar, brakade republikanska huvudkandidaterna Donald Trump och Ted Cruz slutligen samman.

– Konstitutionen har inte förändrats sedan i höstas, men opinionssiffrorna har. Det är därför Donald tar upp den här icke-frågan, fräste Cruz om den plötsligen frekvent ventilerade teorin att han som utlandsfödd inte är kvalificerad att bli president.

Det är bara drygt två veckor kvar tills de första provvalen avgörs bland majsfälten i Iowa – och det märktes när de kvarvarande republikanska kandidaterna i natt möttes i en ny debatt utanför Charleston i South Carolina.

Temperaturen steg till helt nya nivåer, framförallt i ett par replikskiften mellan Donald Trump och Ted Cruz.

De har tidigare undvikit direkta sammanstötningar men nu är det enligt samstämmiga opinionsundersökningar de två som utkämpar slutstriden om vem som ska bli det republikanska partiets kandidat, så den här gången gick konfrontation helt enkelt inte att undvika.

Redan tidigt kom frågan om Ted Cruz konstitutionella kvalifikationer som presidentkandidat upp. Han är född i Kanada och som Trump de senaste veckorna gång på gång påpekat, innebär det möjligen att han inte är en ”natural born citizen”, vilket man enligt konstitutionen måste vara för att kunna sväras in som president.

En icke-fråga, hävdade Cruz i natt, som bara kommit upp för att Trump känner sig hotad i de senaste opinionsmätningarna.

– Så sent som i september sa min vän Donald Trump att hans advokater hade vänt ut och in på det här problemet men inte hittat något överhuvudtaget, påpekade Texas-senatorn.

– Konstitutionen har inte ändrats sedan dess. Men det har opinionssiffrorna...

”Han överdriver”

Han tog också upp det faktum att Trumps egen mamma föddes i Skottland och att det också skulle kunna bli föremål för samma slags konstitutionella debatt – och angrep den liberale juridikprofessor vars teser han menar att Trump lutar sig mot.

Trump avfärdade påståendet att hans mammas bakgrund skulle ha någon betydelse, viftade undan kritiken om juridikprofessorn (Larry Tribe) – men blev mycket irriterad över att Cruz ”tror” att han har ledningen i Iowa.

– Han överdriver, han har på sin höjd fyra eller fem procents chans att vinna, fräste han.

Sedan erbjöd de båda kombattanterna varandra vicepresidentposten, men det var Trump inte intresserad av.

– Om jag mot förmodan förlorar återvänder jag nog till att bygga hus, hette det.

De hade senare också en hård ordväxling om vad Cruz kallade de ”New York-värderingar” Donald Trump alltid omfamnat.

– Det är inte många sanna konservativa som kommit från Manhattan, sa han med ett snett leende.

Snart sista debatten

Trump slog tillbaka med en passionerad utläggning om 9/11 och beskrev Cruz attacker som ”väldigt anstötliga”.

– Ingen plats på jorden hade kunnat hantera det som hände lika vackert som vi gjorde i New York. Vi hade lukten av död med oss i månader men kämpade och kämpade och till slut hade vi byggt upp södra Manhattan igen. Alla älskade oss, hette det.

Cruz hade också några hårda meningsutbyten med en osedvanligt aggressiv Marco Rubio om hur den illegala invandringen ska hanteras – och Trump med Jeb Bush om handelspolitik.

Men det var definitivt deras interna duell som utgjorde kvällens huvudnummer.

Likadant lär det bli i den sista debatten 27 januari, bara dagar innan väljarna i Iowa ska säga sitt.

ARTIKELN HANDLAR OM