Polisen utredde kokainliga – som sonen styrde

Foto: Polisen
Beslag av kokain som ligan skulle sälja i Stockholmsområdet.
NYHETER

Polisen avlyssnade kokainligan när utredarens sons namn dök upp gång på gång.

Alexander Larsson dömdes 2012 till fem års fängelse för grovt narkotikabrott i härvan som hans far började nysta upp, enligt P1-dokumentär ”Kokainligan”.

– Jag blev lättad när jag greps, säger Alexander Larsson till Aftonbladet.

I slutet av 2012 dömdes fem män för att ha stått bakom en omfattande narkotikahandel i Stockholmsområdet.

På söndag kl 15.03 sänds journalisten Magnus Arvidsons P1-dokumentär ”Kokainligan” där Alexander Larsson, som dömdes till fem års fängelse för att ha varit ledande i ligan, medverkar. Dokumentären skildrar en ung, lovande hockeyspelare från en ordnad bakgrund som i jakten efter snabba pengar försåg kunder med knark i såväl innemiljön kring Stureplan som i förorterna.

Kundkretsen bestod bland annat av kändisar och näringslivstoppar, enligt dokumentären.

Pappan ledde utredningen

Det var 2012 som polisen fattade misstankar och började avlyssna en av medlemmarna.

Förundersökningen leddes av Alexander Larssons pappa.

– Det komplicerade är att min pappa är polis som arbetar med just narkotika. Det är klart att det var komplicerat men jag sket fullständigt i honom. Det spelade ingen roll om han var brevbärare eller polis. På något sätt njöt jag av att vara hans motsats, säger Alexander Larsson i P1-dokumentären.

Hans pappa arbetade som kriminalinspektör och gick igenom avlyssningarna när han såg att hans sons namn förekom gång på gång genom täta kontakter med den som inledningsvis var huvudmisstänkt.

Pappan visste först inte vad han skulle tro.

– Jag har en obehaglig känsla. Jag är ju naturligtvis pappa och jag är också polis. Rent instinktivt skulle man som pappa vilja ta sin son i hampan och prata med honom om det här, säger han i dokumentären.

Men som polis kunde han inte göra det. Han berättade för sin chef om sonens misstänkta inblandning och kopplades bort från undersökningen på grund av släktbandet.

Klockor och bilar

Förundersökningen tog över av länskriminalen som snart började misstänka att Alexander Larsson var drivande i ligan.

2012 hade Alexander Larsson stigit i rang. Sedan 2009 hade han gått från att leverera kokainet till att få egna langare under sig som han skickade ut på uppdrag.

Och pengarna rullade in. Alexander kunde köpa dyra klockor, bilar och blev högvilt på inneklubbarna. I dokumentären berättar han att han till en början njöt av statusen.

Eftersom han själv inte rörde narkotikan som såldes trodde han att han gick säker. Men varningstecknen började dyka upp allt oftare.

Under utredningens gång kunde polisen bland annat gripa två av langarna som arbetade med Alexander och man gjorde även ett tillslag mot en knarkgömma i skogen.

Vill hjälpa unga kriminella

Till slut hade snaran knutits åt. I maj 2012 greps Alexander Larsson och han dömdes senare till fem års fängelse för grovt narkotikabrott.

Alexander har nu avtjänat sitt straff. Under sin tid i häkte och på anstalt konfronterade han sig själv. Ett möte med medlemmar ur Process kedjan, som stöttar unga kriminella, gjorde att han fann en ny riktning.

För Aftonbladet berättar Alexander Larsson att han kände en lättnad när han greps.

– Det blev som ett avslut för mig. Jag hade velat sluta under en längre tid men visste inte hur jag skulle göra för att ta mig ur situationen. Jag hade blivit en person jag inte ville vara och mådde väldigt dåligt under en längre tid, säger han.

Nu arbetar Alexander Larsson för organisationen som ungdomsansvarig.

– Jag känner själv att jag kan hjälpa andra göra den förändring jag själv kunde göra. I dag är jag så tacksam över att ha fått tillbaka min familj, mina relationer och att jag lever ett liv där jag är den person jag vill vara, säger han.