Uppståndelse efter att politiker ammat bebis i parlamentet

1 av 2 | Foto: REUTERS/Juan Medina
Carolina Bescansa tillsammans med sin fem månader gamla son Diego.
NYHETER

Spanska politikern Carolina Bescansas beslut att ta med sin fem månader gamla son till jobbet har väckt stor uppståndelse.

– Det faktum att det har blivit en nyhet att jag ammat i parlamentet säger en hel del om det här landet. Det betyder att vi behöver uppmärksamma jobbande mödrars situation ännu mer, säger hon enligt The Telegraph.

När spanska parlamentet hade sitt första möte på onsdagen syntes en hel del nya ansikten – men mest uppmärksamhet fick fem månader gamla Diego, son till politikern Carolina Bescansa.

Bescansa tillhör anti-åtstramningspartiet Podemos som bland annat kampanjat för kvinnors rättigheter och gratis barnomsorg.

På onsdagen tog hon med sin son till parlamentet och ska ha ammat honom i syfte att uppmärksamma jobbande mammors ständiga kamp.

– I det här landet är det miljoner mammor som tyvärr inte kan uppfostra sina barn så som de skulle vilja och som inte kan ta med sig sina barn till jobbet, säger hon enligt The Telegraph.

– Och det faktum att det har blivit en nyhet att jag ammat i parlamentet säger en hel del om det här landet. Det betyder att vi behöver uppmärksamma det här ännu mer.

Kritiseras från fler håll

Men handlingen har mött stark kritik – både från konservativa och feminister. Den tillförordnade inrikesministern Jorge Fernández Díaz menar att det är ”bedrövligt att utnyttja ett barn i politiskt syfte” samtidigt som ordföranden för den feministiska rörelsen Federation of Progressive Women anklagar Bescansa för att skicka ett kontraproduktivt meddelande att ”kvinnor måste vara heltidsföräldrar, även när de jobbar”.

Stöttas av italiensk kollega

Samtidigt får hon stöd från annat håll, bland annat av Licia Ronzulli, tidigare italiensk medlem av Europaparlamentet som fick stor uppmärksamhet efter att ha tagit sitt barn till jobbet. På onsdagen retweetade hon flera tweets som stöttade och hyllade Bescansas initiativ.

Foto: Faksimil Twitter

ARTIKELN HANDLAR OM