Rymdpromenad avbröts – astronaut fick vatten i hjälmen

Foto: REUTERS
Astronauterna undersöker utrustningen efter att rymdpromenaden fick avbrytas i förtid.
NYHETER

Astronauten Tim Kopra fick snabbt avbryta sin rymdpromenad efter att ha fått en vattenbubbla inuti hjälmen.

Det hela slutade med att astronauten kunde komma in på rymdstationen – men nu väntar omfattande undersökningar för att säga vad som gick fel.

Astronauterna Tim Peake och Tim Kopra, benämnda som ”The Tims”, gjorde under fredagskvällen svensk tid en rymdpromenad från den internationella rymdstationen, ISS. De skulle genomföra underhållsarbete.

I tyngdlöst tillstånd utanför stationens skyddande hölje kan temperaturen variera mellan plus 140 grader celsius, när solen är framme, till minus 175 grader celsius när skuggan omsluter dem.

Smakade på vattnet

Allt gick bra fram tills att Kopra såg en mindre vattenbubbla i sin hjälm, något som absolut inte får förekomma i de extremt täta rymddräkterna. Han blev då ombedd att smaka på vattnet för att avgöra vilken temperatur det hade. Han beskrev vätskan som kall och trodde att den kom från kylsystemet inuti dräkten.

Tim Peake beskrev vattnenbubblan i Kopras hjälm som ”mindre än en golfboll”.

Nasa betonade att situationen inte var akut men tidigare under rymdpromenaden upptäcktes ett mindre fel med Kopras koldioxidmätare vilket gjorde att man omedelbart bestämde sig för att han måste återvända till ISS.

Måste analyseras

Båda astronauterna kunde sedan på ett säkert sätt ta sig tillbaka via luftslussen till rymdstationen. Innan dess hade man hunnit göra klart underhållsarbetet.

Men nu väntar omfattande undersökningar om var egentligen vattnet kom ifrån. Flera fotografier kommer att skickas på analys, arbetet beskrivs som ”CSI-work” av personal på marken.

Rymdpromenaden var den 192:a i ordningen och astronauter har tillsammans tillbringat nästan 50 dagar utanför den internationella rymdstationen. Det här var också den brittiske astronauten Peakes första rymdpromenad någonsin.