Terrorister belägrade hotell – många döda

1 av 3
NYHETER

Maskerade gärningspersoner med kopplingar till al-Qaida stormade ett hotell i centrala Ouagadougou i Burkina Faso på fredagen.

Hotellet riggades med sprängmedel under en gisslansituation när minst 26 personer dödades.

Skottlossning och explosioner hördes på fredagen från ett av Ouagadougous främsta hotell.

Tungt beväpnade gärningsmän tog hundratals personer som gisslan efter att ha stormat The Splendid Hotel i Burkina Fasos huvudstad. Enligt nyhetsbyrån Reuters riggade gärningsmännen hotellet med sprängmedel.

Tio kroppar på kafé

Under lördagen kom olika uppgifter om antalet döda men de senaste uppgifterna, från en anonym säkerhetskälla, gör gällande att gärningspersonerna dödade minst 26 personer från 18 länder, skriver AFP. Tio kroppar ska ha hittats i det intilliggande kaféet Cappucino.

Tidigt på lördagsmorgonen svensk tid rapporterade nyhetsbyrån AP att hotellet tagit eld i samband med att franska elitstyrkor använt sprängmedel för att storma byggnaden.

Senare meddelade AFP att belägringen var över och att 126 personer, 33 av dem skadade, hade fritagits. Enligt Reuters dödades fyra gärningspersoner – minst två kvinnor – under insatsen.

En kort tid efter uppgifterna om att belägringen var över kom rapporter om en andra attack – den här gången mot hotellet Yibi som ligger mittemot det första hotellet som attackerades.

– Attackerna mot Splendid Hotel och mot Cappucino är över, säger inrikesminister Simon Compaore till AFP.

”Tvungna att spela döda”

Det visade sig senare, enligt AP, att tre gärningspersoner dog under insatsen vid The Splendid Hotel och att en fjärde ska ha dödats i hotellet Yibi. Av de fyra gärningspersonerna ska minst två ha varit kvinnor.

Tidigare på lördagen uppgav inrikesministern att man skulle genomsöka närliggande hotell efter gärningsmän som eventuellt kunde ha gömt sig.

Burkinska tjänstemän bekräftade tidigt att det fanns flera dödsoffer efter attacken mot det första hotellet.

– Vi har inte exakta uppgifter om antalet döda, men det är åtminstone 20. Och minst 15 personer har skottskadats och fått andra skador när de flytt i panik, säger Robert Sangare, chef för Yalgado Ouedraogo-sjukhuset.

En kvinnlig överlevare från kafé Cappucino vittnar om fruktansvärda scener.

– Vi var tvungna att spela döda. De ryckte i människors fötter för att se om de var vid liv eller inte. Om de levde blev de skjutna, säger kvinnan enligt Telegraph.

al-Qaida tar på sig attacken

Organisationen Site, som bevakar jihadisters aktiviteter på internet, uppger att al-Qaida i islamiska Maghreb (Aqim) har tagit på sig angreppet på det fyrstjärniga hotellet. Hotellet är populärt bland västerlänningar och FN-personal och besöks ofta av franska styrkor.

Frankrikes ambassadör i Burkina Faso uppger på Twitter att ett utegångsförbud har införts i huvudstaden.

Enligt Elias Aneheim Ulvenäs på svenska UD finns inga uppgifter om svenska offer.

– Ambassaden har rapporterat att det inte finns uppgifter om några drabbade svenskar, säger han till TT.

"Politisk instabilitet"

Burkina Faso höll nyligen presidentval, det första efter en kupp förra året. Den störtade presidenten Blaise Compaoré hade styrt det västafrikanska landet i 27 år.

– Det råder fortfarande politisk instabilitet. Så jag tror att tidpunkten för attacken kan vara betydelsefull, säger Cynthia Ohayon, analytiker på International crisis group, till brittiska BBC news från Ouagadougou.

– Landet har långa gränser till Mali och Niger, och vi vet att det finns väpnade grupper i gränstrakterna. Så det här var nog något vi kunde förmoda att det skulle inträffa, säger hon.

Under lördagen rapporterades det även att två österrikiska medborgare kidnappats i norra Burkina Faso nära gränsen mot Mali. Det finns inga uppgifter som i nuläget tyder på att kidnappningen är relaterade med händelserna i Ouagadougou. Även två australiensiska medborgare har tillfångatagits av jihadister, uppger islamistgruppen för AFP.

Burkina Fasos kommunikationsminister Remi Dandjinou utlyste tre dagars landssorg efter terrorattacken.

ARTIKELN HANDLAR OM

Mali