Gripna danskar misstänks för människosmuggling

1 av 3 | Foto: SANTI PALACIOS
Enligt organisationen har samarbetet med grekiska myndigheter tidigare fungerat bra. Men den senaste tiden uppger man att man märkt av en hårdare attityd mot volontärer.
NYHETER

Två danska och tre spanska frivilligarbetande livräddare har anhållits på den grekiska ön Lesbos misstänkta för människosmuggling, rapporterar danska medier.

Livräddarna var på uppdrag i Medelhavet när de greps och uppges riskera upp till fyra års fängelse om de skulle dömas.

– Det är ju helt fel att volontärer utsätts för det här, säger Reda Zam Zam på danska Team humanity till TV2.

Enligt dansk media är de anhållna danska männen 26 och 33 år gamla och knutna till frivilligorganisationen Team humanity.

Natten mot onsdag var männen ute på uppdrag i Medelhavet tillsammans med tre spanska volontärer när de greps av den grekiska kustbevakningen utanför ön Lesbos misstänkta för människosmuggling.

Volontärerna patrullerade nära kusten med syfte att hjälpa flyktingar i sjönöd, uppger organisationen.

Enligt ett uttalande från den grekiska kustbevakningen hade männen inte något giltigt tillstånd när de greps. Under lördagen ska en domare avgöra om männen ska släppas fria eller hållas kvar i förvar.

”Riskerar fyra års fängelse”

Walle El Ghorba är ordförande för Team humanity.

– Jag har talat med en av våra medlemmar på Lesbos som bekräftar att två andra medlemmar tagits i förvar misstänkta för människosmuggling. De riskerar fyra års fängelse, säger han till tidningen Dagbladet Information.

Enligt organisationen har samarbetet med grekiska myndigheter tidigare fungerat bra. Men den senaste tiden uppger man att man märkt av en hårdare attityd mot volontärer.

– De har bara fått nog av alla frivilligarbetande och av alla flyktingar. Medlemmarna är ju anhållna för människosmuggling och det är ju löjligt eftersom kustbevakningen har känt till oss i flera månader, säger medgrundaren Reda Zam Zam till TV2.

En miljon flydde i båt 2015

Det har förekommit motsägelsefulla uppgifter om en aktiv räddningsinsats föranledde gripandet av volontärerna. Team humanity uppgav först att volontärerna ska ha räddat 51 personer från en sjunkande flyktingbåt men man tog sedan tillbaka uppgiften.

Team humanity bildades i slutet av 2015 och har ett 30-tal volontärer, rapporterar TV2.

Under 2015 kom cirka en miljon flyktingar till Europa med båt, enligt FN:s flyktingorgan.

ARTIKELN HANDLAR OM