Sverige kvar i Egeiska havet

Foto: KUSTBEVAKNINGEN
NYHETER

Svenska Kustbevakningen förlänger sin insats i Egeiska havet. Hittills har man räddat över 3 000 personer som riskerat livet på flykt från krig och oroligheter.

"Vi fortsätter att rädda liv. Senast igår kväll räddade vi 56 personer från en gummiflotte utan förmåga att ta sig iland, säger Kenneth Neijnes i ett pressmeddelande från Kustbevakningen.

Neijnes är operativt ansvarig för insatsen på grekiska Lesbos och berättar att majoriteten av flyktingbåtarna trots allt är så pass sjödugliga att de klarar sig själva. I de fallen bidrar Kustbevakningen med så kallade säkra landningar.

"Har de egen framdrift och styrförmåga är det säkrare att följa dem på avstånd för att på så sätt eskortera dem iland och säkerställa att inget händer på vägen", säger Johan Stenqvist, gruppledare för de svenska besättningarna.

Värre under vintern

Under vintern blåser det mer på Egeiska havet. Temperaturerna i både vattnet och luften är betydligt lägre och färre vågar sig på resan.

"Det märks tydligt att de som hamnar i vattnet har det jobbigare, vilket gör att vi måste arbeta fortare. Blir du nedkyld kan konsekvenserna bli ödesdigra. Det handlar inte om många minuter", säger Johan Stenqvist.

Kustbevakningens åtagande gentemot EU:s gränsbevakningsorgan Frontex har förlängts till och med den 31 mars.

FAKTA

Svensk patrullbåt

Svenska Kustbevakningens patrullbåt KBV 477 ingår i Frontex "Poseidon Rapid Intervention".

Sedan 1 oktober patrullerar KBV 477 vattnen kring Lesbos utmed gränsen mot Turkiet.

I grunden rör det sig om en gränsövervakningsoperation på uppdrag av Frontex, EU:s byrå för gränskontrollfrågor, för att söka efter tecken på brottslighet. Men i uppgiften ingår också att hitta människor i nöd.

Operationen leds av grekiska myndigheter.

Ombord på KBV 477 finns tre svenska kustbevakare och en grekisk sambandsofficer.

Källa: Kustbevakningen

TT