Polarvirveln ger ischock

1 av 2
NYHETER

Trivs du i tjockluvan? Hoppas det, för du lär behöva den minst en vecka till innan det blir lite mildare väder.

Men sen - lagom till sportloven väntas en ny frysrysare.

En ny köldchock från den störda ”polarvirveln”.

Det är norska och amerikanska meteorologer som slår larm: en ny störning i den så kallade polarvirveln kan ge en tuff köldknäpp till sportloven i februari - minst lika kraftig som den iskyla Skandinavien upplevt i januari, uppger norska Verdens Gang, VG.

Det är meteorologerna Simon Jury och Bjørge Jansen på StormGeo som varnar norrmännen, men enligt Martin Hedberg på Vädercentralen drabbas Sverige också när polarvirveln störs.

Meteorologen Simon Jury säger i VG att orsaken till en rubbad polarvirvel och kyla ofta är en SSW, "Sudden stratosphaeric warming". Fenomenet brukar uppstå ett par, tre gånger varje vinter, och följs i stort sett alltid av kallt väder ett par veckor senare.

– Det finns två typer av SSW, säger Martin Hedberg. En "major SSW", när polarvirveln bryts ner helt, inträffar bara ungefär vartannat år, men mindre rubbningar i virveln kan ske oftare.

”Då blir det kallt”

– Bryts den ner helt får vi östliga vindar både i stratosfären och på vår nivå. Men även mindre störningar kan göra att de västliga, varmare vindarna från Atlanten uteblir. Och då blir det kallt, även om det inte blåser in från öster.

Orsaken är att Sverige ligger på en så hög breddgrad  - i nivå med Sibirien och Grönland. Det är bara västvindarna från Atlanten och Golfströmmen som räddar oss till vårt normalt mildare vinterklimat.

Den amerikanske väderexperten Judah Cohen på Atmospheric and enviromental research, AIR, säger att vi redan haft två normala SSW-stötar i vinter - och nu väntar vi på en tredje:

– En hade vi strax före jul, en ny för ett par veckor sedan förlängde förskjutningen av polarvirveln. Och nu ser vi tecken på en tredje SSW i slutet av januari, säger Judah Cohen.

Håller i sig

Stämmer hans beräkningar kommer den nya köldknäppen i februarikalendern, lagom till sportlovsveckorna.

– Så långt kan inte jag sia, säger Martin Hedberg. Men det kalla vädret nu håller i sig fram till den 23-24 januari. Då blir det mer normal svensk vinter, ett par minusgrader i Stockholmstrakten, 5-6 minus längre norrut.

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder