Republikansk kritik mot Iranavtal

NYHETER

Flera republikanska presidentkandidater hyllar frigivandet av fem amerikaner som suttit fängslade i Iran – men säger att president Barack Obamas regering gjort för stora eftergifter för att åstadkomma det.

Fyra av de fem fångarna ingår officiellt i utväxlingen mot sju iranska medborgare som suttit i fängelse i USA. Den femte rapporteras redan vara släppt i vad som beskrivs som ett separat ärende men samtidigt en förtroendeskapande gest från Irans sida.

Något större förtroende tycks den dock inte ha skapat hos Republikanernas presidentkandidater.

– Vi har legitimerat en regim som inte visar något intresse att gå framåt med det internationella samfundet, säger Jeb Bush, bror till förre presidenten George W Bush.

"En skam"

New Jerseys guvernör Chris Christie anklagar Obama för att vara "en expert på dåliga avtal med Iran", och Floridasenatorn Marco Rubio anser att USA inte ska göra några fångutväxlingar eftersom det skulle uppmuntra gisslantaganden.

Donald Trump säger sig vara glad över att amerikanerna släpps av Iran, men att "det är en skam att de var där så länge".

Utväxlingen är en direkt följd av USA:s beslut att häva sanktionerna mot Iran, ett beslut som amerikanernas utrikesminister John Kerry tillkännagav sedan det Internationella atomenergiorganet IAEA bekräftat att Iran uppfyllt sina åtaganden i kärnenergiavtalet med stormakterna.

Demokratisk lättnad

Kerrys företrädare, den demokratiska presidentkandidaten Hillary Clinton, uttrycker lättnad över frigivandena i en skriftlig kommentar, men passar även på att skicka ett politiskt budskap: "Som president kommer mitt tillvägagångssätt vara att misstro och kontrollera Irans handlingar."

Hennes främsta rival om den demokratiska nomineringen, Bernie Sanders, är mjukare i sin framtoning. "De här goda nyheterna visar att diplomati kan fungera även i den här ostadiga delen av världen", twittrar han.

TT-AFP-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM