Susanne, 55, hittade otäckt djur i toan: ”Plaskade väldigt”

1 av 2 | Foto: PRIVAT
Susanne fotograferade sin objudna toagäst – innan hon slängde ut den.
NYHETER

Susanne Eliasson, 55, borstade tänderna när hon hörde hur det plaskade i toaletten.

Hon anade oråd och tänkte – råtta eller orm?

– Jag blev tvungen att ta en bild, jag tänkte att annars kommer ingen att tro mig, säger hon.

Kring midnatt på lördagen borstade Susanne Eliasson, 55, tänderna och gjorde sig i ordning för att sova hemma i lägenheten i Göteborgsstadsdelen Kungsladugård.

Medan hon borstade tyckte hon att hon hörde något från toaletten. Och när hon borstat klart och stängde av vattenkranen rådde ingen tvekan – hon hade besök i porslinsskålen.

– Det plaskade och lät väldigt mycket så jag var lite inställd på det, men tänkte ”säg inte att det är något där, säger Susanne.

Under locket fanns en...

Men tyvärr var hennes föraning korrekt.

– Jag tänkte att antingen är det en råtta eller en orm, det har man ju hört talas om att det händer, säger hon.

– Jag öppnade locket och då var det en råtta där.

Susanne berättar att hon fick panik och försökte spola ner gnagaren som letat sig upp genom avloppsröret – utan framgång.

– Den blev bara blöt och fortsatte att försöka kravla sig upp. Det var sent på lördagkvällen och jag hade den i toalettstolen och visste inte vad jag skulle göra, säger Susanne.

Först tog hon några bilder.

– Jag tänkte att annars tror ingen på mig.

Kastade ut den med hink

Och hade det varit på dagen hade hon efter att bevisningen var säkrad stängt locket och ringt efter skadedjursbekämpare. Men så var inte fallet.

– Så till slut tog jag upp den, la den i en hink och kastade ut den ur lägenheten, säger Susanne.

Efter att vinkat adjö till besökaren så snurrade tankarna innan hon fick somna. Men det här inte första gången hon hittat en råtta i toastolen.

– För ungefär tio år sedan hände samma sak i en lokal på jobbet. Då hade råttorna till och med gnagt sönder vattenlåset i duschen och tagit sig upp där med, säger Susanne.

– Kanske var det därför jag var lite beredd.

Mer aktiva i kylan

Hon har anmält gnagarintrånget och nu ska skadedjursbekämpare kallas in för att försöka åtgärda problemet. Henrik Mortensen är kommunikationsstrateg på Familjebostäder i staden och säger till Göteborgs-Posten att det är ovanligt med råttor i toalettstolen men att det händer.

– Just nu är också råttorna mer aktiva under husen eftersom det är så kallt ute, säger han till GP.

Och berättar att råttan i stolen förmodligen tagit sig in genom något litet hål i röret – som nu ska lokaliseras:

– Vi skickar ner en kamera genom röret och filmar för att på så sätt hitta hål som vi lagar. Det är viktigt att rören är hela eftersom råttor är ofantligt duktiga på att ta sig in i väldigt små hål. Dessutom kan de gnaga sönder hårdare material än man kan tro, säger Henrik Mortenson till GP.

ARTIKELN HANDLAR OM

Skadedjur

Göteborg