Löfven: ”Vi behöver ett samhällsbygge för hela Sverige”

Stefan Löfven och Kinberg Batra i årets första partiledarduell

NYHETER

På söndagskvällen drabbade statsminister Stefan Löfven (S) och Anna Kinberg Batra (M) samman i årets första partiledardebatt i SVT:s ”Agenda”.

Debatten rörde heta ämnen som de senaste Kommunal-skandalerna, Margot Wallströms (S) lägenhetskontrovers, bostadsbyggande, flyktinginvandring, utbildning och integrationspolitik.

– Det behövs speciella insatser för de som kommer från andra länder, sa Stefan Löfven.

Klockan 21.15 på söndagen inleddes årets första politiska toppduell, mellan partiledarna Stefan Löfven och Anna Kinberg Batra. Debatten inleddes med Aftonbladets avslöjande kring skandalerna kring fackförbundet Kommunal och nyheten om att utrikesminister Margot Wallström fått en hyreslägenhet genom LO-förbundet.

”Sällsynt förmåga ställa till det”

Stefan Löfven kommenterade för första gången då kontroverserna kring Wallströms fackägda lägenhet i Stockholms innerstad, som Kommunals ordförande Annelie Nordström ska ha fixat.

– Jag tycker att det hade varit bra om hon hade ordnat bostad på annat sätt för då hade vi kunnat stå här och prata politik i stället. Mig veterligen så har inget principiellt fel begåtts, sa Stefan Löfven.

Anna Kinberg Batra menade att det nu är viktigt att turerna kring det hela reds ut.

– Margot Wallström verkar ha en sällsynt förmåga att ställa till det. Men nu är det viktigt att det kommer fram vad som har skett, om hon satt sig i någon beroendeställning, sa Kinberg Batra.

”Speciella insatser behövs”

Därefter följde en debatt om bostadspolitiken. Anna Kinberg Batra fick frågan om hon vill sänka reavinstskatten men gav inget direkt svar, utan sa att hon vill vara försiktig i frågor rörande familjers ekonomi.

– Det vi behöver framförallt för bostadsbyggandet är att det blir lättare och billigare att bygga för väldigt många på många ställen.

Flyktingfrågan blev nästa ämne i debatten. Anna Kinberg Batra sa att ”man inte får inte vara naiv och tro att flyktingkrisen är över” och diskussionen kom sedan att gälla hur utrikesfödda och nyanlända snabbare ska komma i jobb.

– Det är alldeles alldeles för svårt att få sitt första jobb i Sverige, sa Kinberg Batra.

– Vi har ett samhällsbygge framför oss som gäller hela Sverige, oavsett om man är född här, har bott här i tio år eller kommer nu. Sen behövs det speciella insatser för de som kommer från andra länder och exempelvis har en mycket låg utbildning, sa Stefan Löfven.

ARTIKELN HANDLAR OM