Kräver bättre svar från Löfven om Wallströms lägenhet

1 av 3 | Foto: URBAN ANDERSSON
Jimmie Åkesson.
NYHETER

På söndagskvällen drabbade Anna Kinberg Batra (M) och Stefan Löfven (S) samman i SVT:s partiledarduell.

– Båda höll sina kort tätt mot kroppen, säger statsvetaren Ulf Bjereld.

Aron Etzler, partisekreterare för Vänsterpartiet, hade velat ha bättre svar om lägenhetsbråket rörande Margot Wallström.

En avvaktande och absolut ingen höjdardebatt. Så beskriver politiker och kommentatorer duellen mellan ledarna för Sveriges största partier.

– Det de sa bidrog inte till att skapa något nyhetsintresse, svårt att se att några väljare ska ha blivit övertygade åt någotdera hållet, säger Ulf Bjereld, S-märkt professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

”Tror jag var klokt”

SVT:s programledare Anders Holmberg inledde med att fråga om skandalerna kring fackförbundet Kommunal och Margot Wallströms lägenhet.

– Löfven var tydlig i två avseenden: ett att Margot Wallström har gjort fel, och två att han inte vill kommentera rättsliga aspekter. Det tror jag kan var klokt i det här skedet, säger Ulf Bjereld.

Samtidigt tycker även han att det finns många frågetecken som måste redas ut.

Vänsterpartiets partisekreterare, Aron Etzler, är missnöjd med att Stefan Löfven inte redde ut mer kring Margot Wallströms lägenhet.

– Man kan kräva mer klarhet i mycket av politikerna, säger Aron Etzler som menar att debatten nu snarare kommit att hamna i något slags ”blame-game”.

Han menar att debattklimatet på ett sätt har påverkat förtroendet för både regeringen och Alliansen.

Åkesson: ”Medlemmarna kräver mer”

I övrigt tycker Aron Etzler inte att det var någon ”höjdardebatt” men att Anna Kinberg Batra hamnade i underläge när frågan om ändringar i reavinstskatten togs upp.

– Löfven var väldigt tydlig vad gäller fler bostäder. För Anna Kinberg Batra handlar det bara om att sänka lönerna på arbetsmarknaden.

Flyktingfrågan var också ett stort ämne och moderatledaren sa: ”För det första får man inte tro att flyktingkrisen är över”.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson skriver i ett mejl till Aftonbladet: ”Vad som är särskilt anmärkningsvärt är att så snart ordet ”integration” nämns, så fastnar båda två i diskussionen om arbete. För att kunna bli en del av det svenska samhället krävs mer.”

Han gav också en kommentar på Löfvens svar om Wallströms lägenhet. Löfven sa bland annat att han tyckte det var tråkigt att behöva diskutera Kommunal-frågan då han gärna pratat politik istället.

”Det är uppenbart att medlemmarna, när nu många av dem lämnar facket, ser det som lite mer än så”, skriver Jimmie Åkesson.