Vattnet stängdes av i Köping efter stor läcka

1 av 5
NYHETER

Allt vatten var avstängt i Köping och Munktorp i Västmanland efter en stor läcka vid ett vattentorn. Flera fastigheter har vattenskadats.

– Nu har vi så sakteliga börjat driftsätta vattnet och är tillbaka med fullt tryck om en till två timmar, säger säger Christer Nordling, teknisk chef för Köpings kommun, vid 14.30-tiden.

Boende som påverkats uppmanas koka vatten innan användning och följa information på kommunens hemsida.

Natten till måndag ryckte polis och räddningstjänst ut till Arbmansberg i Köping efter larm om en större vattenläcka. Larmet inkom klockan 00.47 och någon gång efter det stängdes vattnet tillfälligt av i hela kommunen. Omkring 18 500 hushåll påverkas eller har påverkats av vattenläckaget.

På måndagsmorgonen höll skolor stängt. Andra som påverkades av det avstängda vattnet är bland annat äldreboenden och sjukhus.

– Hela staden är utan vatten och det fortsätter. Det är en huvudstam från vattentornet som gått sönder, säger Patrik Karlstedt, styrkeledare vid räddningstjänsten i Köping.

Under nattens läckage arbetade räddningstjänsten i tolv källare.

– De har blivit mer eller mindre dränkta och vi har jobbat hela natten fram till klockan åtta i morse, säger Patrik Karlstedt.

”Stängt av helt”

Under måndagen ställde landstinget i Västmanland in all planerad verksamhet i Köping, skriver Sveriges Radio Västmanland.

– Det är ganska mycket vatten som slagit upp och vi har stängt av nätet helt och hållet för att kunna laga, sa Christer Nordling på måndagsförmiddagen.

Polisen uppger att stamskadan troligtvis är en följd av den stränga kylan.

– Det är en vattenledning som har sprungit läck, säger Thomas Gustafsson, LKC-befäl vid polisen i Västmanland.

”Törs inte säga hur det ser ut”

Till en början ska vattennivåerna ha nått en halvmeter. Sovande husägare uppges ha väckts och flera hus har drabbats av vattenskador.

En av de som drabbats är Alexander Tichelaar, 26, som bor i ett hus med sin sambo och deras sex månader gamla dotter.

– Vi har nog tagit den värsta smällen, enligt rykten. Vi hade en och en halv meter vatten i källaren. Hela tomten är förstörd och det har runnit in vatten i bilen. Vi bor i en svacka så det kom till och med in i den nya suv:en, säger Alexander Tichelaar.

Strax före klockan 11 på måndagen hade familjen ännu ingen värme.

– De sög ut vattnet för två timmar sedan, så nu ska det saneras och byggas om. Det blir mycket jobb själv men det mesta täcks av försäkringen hoppas jag, säger Alexander Tichelaar.

Bistår med tankbilar

Under måndagsmorgonen arbetade räddningstjänsten med att hjälpa bland annat lasarettet i Köping med vattenförsörjning.

– Vi ser till så att de kan koppla in sig på nätet en annan väg och bistår på andra håll med tankbilar, säger Patrik Karlstedt.

Kommunens Christer Nordling beskriver situationen som allvarlig.

– Det är stora effekter. Man kan inte laga mat, skolor och fritidsgårdar samt industrier påverkas självklart. Det påverkar många.

Vid 13.30 uppgav Christer Nordling att läckan var reparerad men att det fortfarande finns en stor oro.

– Vi har reparerat röret och kommer att påbörja testkörning av nätet. Vi trycksätter nätet och sätter igång vattnet. Det finns en risk att nya läckor uppstår. Normala läckor är vi inte rädda för men när det handlar om de här dimensionerna vill vi vara väldigt försiktiga, säger han.

Vid 14.30-tiden hade kommunen börjat driftsätta vattnet, men med begränsat tryck.

– Vi ökar gradvis för att det ska bli en mjukstart, så att det inte händer något nytt. Vi är tillbaka med fullt tryck om en till två timmar

Kommunen har ordnat med nödvatten på olika upphämtningsplatser. Platserna som gäller är Hökartorget, Skogsbrynskolan, på Sveavägen mittemot Pingstkyrkan och på Östanåsgatan vid Coop.

ARTIKELN HANDLAR OM