”I vår ålder har vi betat av barnen”

Kvinnor 40+ är mest sociala enligt nya siffror

Foto: Carolina Byrmo
Kompisarna Jannice Faringer, 41 och
Johanna Rasmusson, 42.
NYHETER

Kvinna och 40 plus?

Grattis – ny statistik visar att du är en av vår planets mest sociala varelse.

– Kvinnor i vår ålder tycker att det är viktigt att vårda sina relationer, säger vännerna Johanna Rasmusson, 42 och Jannice Faringer, 41.

Män spelar golf, kollar på fotboll och tar en öl ihop. Kvinnor följer varandra genom livet på ett helt annat sätt. Allra bäst på att umgås med kompisar och släktingar är kvinnor i medelåldern. Enligt ny statistik från SCB umgås 40 plus-kvinnorna med vänner och anhöriga minst en gång i veckan.  Aktivast på vänskapsfronten är singelkvinnorna.

Och mest ensamma är sambomännen.

Vännerna försvinner med åldern

För männens del försvinner vännerna i takt med åldern. Yngre män är hyfsat bra på vänskapsrelationer men intresset avtar med åldern. Den riktiga dippen kommer efter 50 - och störst är kompistappet för män i relationer. Så många som 29 procent av alla sambomän som fyllt 55 år, saknar en nära vän, enligt SCBs siffror.

Annat är det alltså för kvinnorna – som tvärtom, är som mest sociala i medelåldern.

Fulgråter ihop

Kompisarna Johanna Rasmusson och Jannice Faringer tycker att vänskap är livsnödvändigt och kan inte tänka sig ett liv utan vänskapsrelationer eller kontakt med släkten.

– Mina vänner betyder allt för mig. Vi pratar och fulgråter ihop, säger Johanna.

Hon får medhåll av Jannice:

– När jag är deppig ringer jag alltid mina vänner. Jag skulle inte klara mig utan dem.

Varför medelålders män i större utsträckning än kvinnor saknar vänner kan varken Johanna eller Jannice relatera till.

Kvinnor kanske är mer sociala av naturen?, funderar Johanna.

– Det är kanske är klyschigt men jag tror att män ses för att göra något, typ kolla när Arsenal spelar. Och att kvinnor ses för att ventilera sina liv och umgås. Vad kvinnor gör när de ses är inte så viktigt, det viktiga är att ses över huvudtaget, säger hon.

Småbarnsåren är avklarade

Att just medelålderskvinnor är de stora vinnarna när det gäller vuxnas sociala kontakter tror Jannice beror på att småbarnsåren och karriärhetsen är över för många.

– I vår ålder har man betat av allt det där och har mer tid över till att vårda sina relationer, säger hon.

FAKTA

Både kvinnor och män är som mest sociala under ungdomsåren. Omkring 89 procent träffar vänner regelbundet. Senare i livet blir skillnaderna mellan män och kvinnor tydligare. Flest isolerade män finns inom åldersspannet 35 till 64 år.

En ny studie, gjord av forskare vid University of North Carolina visar att personer med många (och nära) vänner lever längre. Studien fastställer bland annat att bukfetma, inflammation och högt blodtryck i högre grad drabbar personer som har få eller inga vänner.

En fyraårig studie utförd av en grupp sociologer vid universitet i Manchester slår fast att män är mer beräknande när de väljer vänner än vad kvinnor är, män vill få ut någonting av vänskapsrelationen, som till exempel ett kontaktnät inom näringslivet.

  Enligt SCB saknar var femte man en nära vän – samtidigt som en av tre kvinnor fortsätter att hålla kontakt med kompisar från skoltiden.

I 65–74-års åldern har 26 procent av männen och 13 procent av kvinnorna ingen nära vän.

ARTIKELN HANDLAR OM