Krypare tinad efter 30 år - kröp vidare fertil

1 av 2
NYHETER

Björndjuret tog det kallt i 30 år.

När det tinades upp från sin isdvala var den både rörlig och fertil.

Nu intresserar sig forskare för djurets förmåga att självläka.

Aftonbladet har tidigare skrivit om att björndjuret, alternativt trögkryparen eller tardigrada, är världens konstigaste djur – enligt forskare.

Dess senaste manöver lär inte försvaga dess ställning som underlighetsmonark. Forskare vid Japans internationella institut för polarforskning samlade 1983 in några exemplar av de sällsamma djuren från en bit frusen mossa, hittat på Antarktis. I över 30 år har ett antal björndjur hållits nedfrusna.

Nyligen lät forskare tina upp två av kryparna – och de började leva igen.

Förökade sig direkt

Ett av djuren dog redan efter 20 dagar, men den andra hade uppenbarligen klarat kylan bättre. Exemplaret ödslade ingen tid utan förökade sig tillsammans med ett exemplar som kläckts från ett nedfruset ägg.

Frysöverlevaren lade därefter 19 ägg varav 14 kläcktes.

Björndjuret är känt för sina överlevaregenskaper. De klarar extremt tryck under vatten och kan överleva flera dagar i rymdvakuum.

Tvåa bakom rundmask

Forskarna har i en studie presenterat sina nya tardigrada-resultat.

– Den här studien gör att den kända tiden som de kan överleva ökas markant, säger forskarna enligt brittiska Telegraph.

Det tidigare nedfrysningsrekordet för arten låg på åtta år.

– Vi vill upptäcka mekanismerna för långsiktig överlevnad genom att titta på dna-skador hos tardigrada och deras förmåga att reparera dem, säger studiens huvudforskare Megumu Tsujimoto.

Björndjurets tålighet till trots så innehas rekordet för överlevd nedfrysning av en typ av rundmask. Ett exemplar överlevde 39 år i minusgrader.

ARTIKELN HANDLAR OM

Antarktis