Asylsökande hungerstrejkar i Norge

NYHETER

Förra året kom många flyktingar cyklande över den norska gränsen via den så kallade ”arktiska flyktingrutten”. Nu hungerstrejkar asylsökande i nordöstra Norge, i protest mot landets planerade tvångsutvisningar till Ryssland.

Det råder just nu desperat stämning bland asylsökande i nordöstra Norge. Flera flyktingar hungerstrejkar vid ankomstcentret Finnmark i Sør-Varanger nära den ryska gränsen, rapporterar norska medier. Detta i protest mot hur de blir hanterade av landets myndigheter, som planerar skicka tillbaka asylsökande med flera visum eller uppehållstillstånd till Ryssland.

”Vi kommer lämnas ute i kylan”

Enligt NRK tecknades i förra veckan ett avtal mellan norska och ryska myndigheter om att transportera asylsökanden till Ryssland från den arktiska gränsstationen Storskog med buss. Norsk polis ska i helgen ha transporterat asylsökande från hela landet till den ryska gränsen, där de riskerar utvisas.

En av dem som nu hungerstrejkar är Rami Haddad.

– Många här har förlorat sina hem och har inga pengar. De har inget att göra i Ryssland, de fick bara visum för att komma till Europa. Nu kommer de att släppa dem på andra sidan gränsen, där vi vet att ingen kommer hjälpa oss. Vi kommer att lämnas ute i kylan, utan mat, vatten och utan tak över huvudet, säger han till NRK.

Förra året tog sig 5 500 asylsökande personer över den rysk-norska gränsen. Då det är förbjudet att passera till fots cyklade flera in i Norge, vilket är möjligt på grund av ett kryphål i den ryska lagen. Det resulterade i höstas i ett berg av cyklar intill gränsstationen Storskog.

UDI, den norska motsvarigheten till Migrationsverket, UDI, avslår enligt norska TV2 de cyklande flyktingarnas asylansökningar.

FN riktar kritik mot Norge

Den norska organisationen för asylsökande, NOAS, är nu rädd att personer utan permanent uppehållstillstånd kommer att skickas tillbaka till områden utan några rättigheter.

– Vi fruktar att vissa kan skickas till Ryssland och vidare till Syrien, där de skulle kunna förlora sina liv, säger Jon Ole Martinsen, rådgivare och pressansvarig på NOAS till NRK.

FN:s flyktingorganisation UNHCR har kritiserat utvisningarna till Ryssland och menar att landet bryter mot Flyktingkonventionen. I höstas fälldes Ryssland i Europadomstolen för mänskliga rättigheter för att ha deporterat syrier tillbaka till sitt hemland.

Utvisningarna uppges vara nära förestående. När och hur långt in i Ryssland de asylsökande kommer att transporteras är dock oklart, skriver VG.

ARTIKELN HANDLAR OM