Snökaoset: ”Har skickat ut allt som har en plog”

SMHI har utfärdat klass 1-varningar för snöfall i stora delar av Götaland

1 av 18
NYHETER

Snökaoset lamslog delar av Götaland under tisdagsmorgonen.

Swedavia tvingades ställa in all flygtrafik till och från Landvetter – och tågtrafikanter från Göteborg får räkna med förseningar och inställda avgångar under hela dagen.

– Vi har skickat ut allt som har en plog men det är kämpigt, säger Patrik Jardefur vid Trafikverket.

Natten mot tisdag har det snöat kraftigt.

Konsekvensen?

Snökaos på vägarna, inställda tåg och flygplan som hindras att lyfta och landa.

SMHI utfärdade klass 1-varningar för snöfall i Hallands län, Västra Götalands län och Jönköpings län. Vid 07.45 uppgav SMHI att det värsta snöfallet var över. Snöfallsområdet rör sig österut och mattas då av.

Vägarbetare fick arbeta intensivt för att försöka få ordning på vägarna i Götaland.

– Det har snöat kraftigt ända sedan måndag kväll egentligen. På sina håll har det säkert kommit upp till 20 centimeter snö. Vi har skickat ut allt som har en plog men det är kämpigt, säger Patrik Jardefur, trafikledare vid Trafikverket.

Oplogat – efter tio minuter

Trots massiva ploginsatster tog det inte lång tid förrän vägarbetarna behövde återvända till samma sträcka de precis varit vid.

– Vi har utsatta ställen där plogbilarna går fram och tillbaka. Vägen kan se bra ut men efter tio minuter är det oplogat igen. I nuläget fokuserar vi särskilt på de stora lederna där vi även halkbekämpar, säger Patrik Jardefur.

Alla tåg försenade

Under morgonen ställdes alla tåg från Göteborg in under ett par timmar.

– Det är helt stopp för tågtrafiken. Det har varit stora problem med strömförsörjningen där och jag utgår från att det är kopplat till vädret, säger Lars Hedström vid Trafikverkets pressjour.

Vid 07.30 började tågen återigen att rulla men resenärerna får räkna med förseningar.

– Vi räknar med förseningar på uppemot 1,5 timme för fjärrtågen och cirka en halvtimme för regionaltågen. Vi hoppas att förseningarna minskar allt eftersom, säger Lisa Silow vid SJ:s pressjour.

Vid lunchtid skrev Trafikverket på sin hemsida att ett kontaktledningsfel till följd av det ymniga snöfallet gör att det blir både inställda tåg och förseningar under dagen. På grund av det dåliga väglaget har även ersättningsbussarna stora problem att ta sig fram, skriver Trafikverket.

Spårvagnstrafiken utslagen

Snökaoset drabbade även flygtrafiken vid Landvetter. Tidigt på morgonen kunde planen varken landa eller lyfta på flygplatsen. Vid 08-tiden var trafiken igång igen men flera avgångar kommer att vara försenade under tisdagen.

– Vi kan hantera ganska mycket snö men just nu är det väldigt stora mängder. Vi rekommenderar våra resenärer att hålla sig uppdaterade via Swedavias hemsida, säger Henrik Kelfve på Swedavias pressjour.

Enligt GP slog snön dessutom ut hela spårvagnstrafiken i Göteborg under flera timmar på morgonen.

– Vi har strömlöst i två depåer. På vissa sträckor kan vi inte trafikera alls. De spårvagnar som är ute kommer inte längre än några meter innan de får stanna, det är som isbetong på spåren, säger Kent Franck, trafikledare vid Göteborgs spårvägar, till tidningen.

SMHI varnar även för halka på vägarna i samband med snöfallet.