Kalmarpolisen: ”Utredningar om ofredande läggs ner”

Foto: TT
NYHETER

Det går inte att peka ut några gärningsmän. Därför kommer utredningarna om sexuellt ofredande i Kalmar under nyårsnatten med största sannolikhet att läggas ner.

– Man kommer inte längre för tillfället, säger Ulf Karlsson, kommisarie vid Kalmarpolisen.

Polisen i Kalmar har inte fått in några uppgifter som gör att man kan peka ut gärningsmän angående sexuella trakasserier på Larmtorget under nyårsnatten.

Det var efter tolvslaget som de sexuella övergreppen ska ha inträffat i centrala Kalmar. Polisen har fått in anmälningar från 38 personer i sammanlagt 23 fall, flera har gjort anmälan tillsammans.

Den senaste anmälan kom in bara för någon dag sedan. Men utredningsläget ser inte bra ut.

Två män födda -83 och -96 har delgivits misstanke om sexuellt ofredande, men de ska inte ha någon koppling till det ”organiserade” tafsande som polisen sett på torget.

– I nuläget är det separata händelser, säger Ulf Karlsson, kommisarie vid polisen i Kalmar.

De skedde på ett dansställe och en trappuppgång av enskilda män.

”Är oerhört trovärdiga”

Polisen har fått in flera filmer och foton från händelserna på Larmtorget men Ulf Karlsson säger att ingen av kvinnorna har kunnat peka ut en gärningsman. Filmerna beskriver oftast feststämningen.

Att det däremot skett ett stort antal sexuella trakasserier på torget är fastslaget, enligt polisen.

– De är oerhört trovärdiga de här flickorna. Både från vår sida och folk i allmänhet är det upprörande att det sker. Visst det är alltid någon som blir sexuellt ofredad under den här typen av festligheter men det känns organiserat, det är mängden. Normalt sett kan det vara stundens ingivelse, men jag tror inte det är 38 personer som drabbas av det här för att någon får för sig det för stunden, säger Ulf Karlsson.

”Fruktansvärd frustration”

Det är med tungt hjärta som Karlsson konstaterar att utredningsläget ser ut som det gör.

– Där har det varit det stora samtalsämnet inom polisen. Det har kommit in en del foton och filmer men inget som kunnat peka ut någon.

– Det känns uttömt. Man kommer inte längre för tillfället, säger han.

Han säger att polisen fortfarande får in tips, vittnen, anmälningar och hoppas på ”en kovändning”.

– Det är en fruktansvärd frustration. Om det här på något sätt skulle innebära att tjejer inte kan gå ut, oavsett om det är en vanlig kväll eller en stor fest, alla ska ju ha rätt att vistas utan att bli antastade.

Samtidigt säger han att polisen blivit ”tagna på sängen” av vidden av händelserna. Han är däremot rädd för att allmänheten kan tolka det polisiära arbetet på fel sätt.

– Det enda man är rädd för att när det här läggs ner så kan man påstå att polisen inte lägger de resurser man kan, men det vill jag påstå att vi har gjort, säger Ulf Karlsson.

ARTIKELN HANDLAR OM