Aftonbladet TV i samarbete med CNN och Al Jazeera

1 av 6
NYHETER

Aftonbladet TV är svenska folkets förstahandsval vid stora nyhetshändelser, i Sverige och utomlands.

Nu tänker vi bli ännu bättre – och inleder samarbete med två av världens mest framstående mediehus: CNN och Al Jazeera.

Terrorattentaten i Paris i november förra året visade att det i första hand är till Aftonbladet och Aftonbladet TV svenska folket vänder sig vid stora nyhetshändelser. Efter att under lång tid lett utvecklingen av framtidens nyhets-tv tar vi nu nästa steg.

Aftonbladet inleder nu ett samarbete med CNN (USA) och Al Jazeera (Qatar) för att snabbt kunna leverera unika bilder och perspektiv från omvärlden.

2016 inleddes turbulent med kärnvapensprängningar i Nordkorea och terrorattentat i Istanbul och Burkina Faso.

– Jag är väldigt spänd över samarbetet. Vi har redan tjuvstartat lite och sett att det finns mycket bra material att använda. Särskilt nu med det amerikanska valet och det osäkra världsläget, säger Martin Ekelund, tf nyhetschef för Aftonbladet TV.

Stora profiler i AB Morgon

Samarbetet med CNN innebär en snabb tillgång på nyhetsbilder från hela världen. Tittarna kommer också regelbundet att möta CNN-experter och profiler som Anderson Cooper och Christiane Amanpour i vår morgonshow AB Morgon. De kommer bidra till en djupare analys av flera stora pågående nyhetshändelser och den amerikanska valrörelsen som är i full gång.

Aftonbladets reportrar kommer också att rapportera direkt för CNN vid större nyhetshändelser där vi är på plats.

– Vi hade ett exempel nyligen då CNN ringde och ville ha bilder från Akalla när det var en skjutning i närheten av en skola, säger Martin Ekelund.

CNN står också som värd för några av de viktigaste debatterna under årets valrörelse i USA och Aftonbladet inleder sitt samarbete med mediehuset med en gemensam rapportering från primärvalet i Iowa i början på april.

– Samarbetet med Aftonbladet innebär fler möjligheter för en svensk nyhetspublik att ta del av CNN:s nyhetsinnehåll, och stärka det internationella innehållet i Aftonbladets olika kanaler, säger vice vd Greg Beitchman på CNN International.

Exklusiva dokumentärer

Aftonbladets tittare och läsare har redan kunnat ta del av några av CNN:s exklusiva nyhetsstorys. Häromdagen kunde vi tack vare vårt samarbete publicera en skakande berättelse om barnen som tränas av IS för att skickas fram i frontlinjen under strid.

Varför inleder Aftonbladet det här samarbetet?

– Aftonbladet är stora och duktiga men vi är trots allt baserade i Sverige och då är det bra med världsomspännande partners, säger Martin Ekelund.

Tillsammans med Al Jazeera kommer vi under våren att kunna visa ett antal exklusiva dokumentärer. Kanalen har bland annat fått unik tillgång till IS ledarskikt, deras armé av hackare och intervjuat europeiska jihadister som åker för att strida med IS i Syrien.

– Al Jazeera har ju en väldigt god inblick vad som händer i arabvärlden och Mellanöstern och är en stark partner där. Nu har vi valt att inleda samarbetet med dokumentärer och där har de väldigt goda ingångar på IS och vad det gäller att skildra hur terrororganisationen verkar.

Här är några av världsprofilerna som samarbetar med Aftonbladet TV

Anderson Cooper

1995 blev han korrespondent för ABC News och 1999 blev han nyhetsankare för deras World News Now innan han övergick till show-programmet The Mole. Han återvände till nyhetsprogram 2001, som nyhetsankare på CNN. 2003 debuterade hans eget program Anderson Cooper 360°.

Christiane Amanpour

Hon är född i London men uppvuxen i Teheran. Hon är den amerikanska tv-kanalens internationella korrespondent. Amanpour leder även i CNN sin 30 minuters intervjubaserade show Amanpour.

Wolf Blitzer

Han började som reporter på CNN 1990. Leder där programmen The Situation Room som sänds varje vardag, samt CNN Newsroom. Blitzer är utöver detta huvudankare under CNN:s bevakning av de amerikanska presidentvalen, ett ansvar han haft sedan 2004.

Richard Quest

Engelsk journalist och reporter för CNN baserad i New York. Han programleder Quest Means Business och även det månatliga programmen CNN Business Traveller och CNN Marketplace Europe.

Erin Burnett

Programledare för sin eget nyhetsprogram, vid namn Erin Burnett OutFront, på bästa sändningstid på CNN. Hon har under sin karriär till stor del rapporterat från Mellanöstern, däribland länder som Egypten, Iran, Irak, Israel och Libanon.

FAKTA

Det här kommer du att kunna se från CNN i Aftonbladet TV

Snabba livebilder från stora nyhetshändelser runt om i världen.

Exklusiva storys och reportage producerade av CNN:s erfarna korrespondenter.

Analyser av CNN:s experter.

Exklusivt material från debatter och konvent inför det amerikanska valet.

Ett antal dokumentärer från Al Jazeera, bland andra:

IS och talibanerna – en unik inblick i IS ledarskikt och konflikten med talibanerna i Afghanistan.

Västerländska jihadister – exklusiva intervjuer med människor som åker från Europa för att slåss för IS.

Syriens elektroniska armé – bara månader efter Charlie Hebdo slog hackare till i en koordinerad cyberattack.

ARTIKELN HANDLAR OM