Här begravs 29-åriga Claudia – dödades på luciamorgonen

1 av 9
NYHETER

I ett fullsatt kapell tog släkt och vänner farväl av 29-åriga Claudia Quiroz.

Hon dödades den 13 december och pojkvännen är misstänkt för mord.

Claudias mamma bröt ihop under begravningen. Hon föll på knä och kramade kistan.

– Det är hemskt att se sina föräldrar i en sådan smärta. Claudia var hennes allt, säger Patricia Quiros, syster till Claudia.

Längst fram i kapellet står en vit kista. En ung kvinnas porträtt är placerat ovanpå. Alla stolar är upptagna och ett tiotal sörjande står längs med väggen.

En kvinna i 60-årsåldern gråter och jämrar sig högt. På darriga ben får hon hjälp av släktingar att ta sig fram till kistan. I går tog hon farväl av sin yngsta dotter Claudia.

– Jag har förlorat min syster. Jag kan fortfarande inte tro att det är sant, säger Patricia Quiros, Claudias storasyster.

”Hon var så lycklig”

Klockan 03.53 den 13 december får polisen i Oskarshamn ett larm om ett misstänkt mord. En allvarligt skadad kvinna har körts in till sjukhuset av sin pojkvän. Kvinnan dör.

Natten innan har kvinnan och pojkvännen roat sig på ett uteställe vid Stadsparken i Oskarshamn. Paret har varit ihop sedan slutet av juni.

– Hon var så lycklig när hon hade träffat honom. Han var alltid med henne. Hon sa att han var hennes liv, säger Patricia Quiros.

Polisen fattade snart misstankar mot den 24-årige pojkvännen, som anhölls misstänkt för mord. Åtal har ännu inte väckts.

Pojkvännen häktad

När Claudia begravs har pojkvännen varit häktad i en månad och tre dagar.

– Han förnekar fortfarande att han är skyldig och har hela tiden lämnat samma historia, säger Peter Mutvei, 24-åringens advokat.

Den katolska prästen talar om uppståndelse. På den en yttersta dagen ska Claudia få nytt, evigt liv. Han går runt kistan och stänker vigvatten.

Det ger inte tillräcklig tröst.

Claudias mamma har gråtit oavbrutet sedan hon klev in i kapellet. När kantorn börjar sjunga bryter hon ihop. Två släktingar håller henne under armarna när de leder ut henne.

”Hon ställde alltid upp”

– Hon gjorde allt för sina vänner. De kunde ringa till henne mitt i natten och hon ställde alltid upp, säger Patricia Quiros om sin syster efter begravningen.

Den nära kontakten med vänner blev, enligt systern, en källa till irritation. Pojkvännen ska inte ha tyckt om att hon hälsade på killkompisar – speciellt inte om de fick en kram. Svartsjukan eskalerade till bråk, enligt systern.

Den 24-årige pojkvännen är häktad på sannolika skäl – vilket är den starkaste misstankegraden. Enligt kammaråklagare Patrick Sonevang ska han ha strypt Claudia. Åtal ska väckas senast den 27 januari men Sonevang kommer be om förlängning.

– Det återstår att höra några vittnen. Vi väntar också på utlåtande från rättsmedicin och nationellt forensiskt centrum. Min förhoppning är att det blir åtal i mars, säger Patrick Sonevang.

ARTIKELN HANDLAR OM