Kurdstyrkor anklagas för krigsbrott

NYHETER

Inte bara islamiska staten (IS) utan också de kurdiska peshmergastyrkorna i Irak begår svåra övergrepp. Det konstaterar människorättsorganisationen Amnesty i en ny rapport.

Kritiken har framförts tidigare, men då gällde det Syrien.

Peshmergastyrkor från det kurdiska regionala självstyret (KRG) och kurdisk milis i norra Irak har "schaktat bort, sprängt och bränt ner tusentals hem i vad som verkar vara ett försök att rycka upp arabiska samhällen med rötterna som hämnd för deras upplevda stöd för den så kallade Islamiska staten (IS)".

Ögonvittnen och satellitbilder

Det hävdar Amnesty i en rapport som enligt människorättsorganisationen baseras på fältobservationer i 13 byar och städer, och vittnesmål från över 100 ögonvittnen och offer för tvångsförflyttningar. Enligt Amnesty styrks uppgifterna i rapporten också av satellitbilder som uppges visa omfattande förstörelse utförd av i första hand peshmergastyrkor.

"KRG:s styrkor verkar gå i spetsen för en gemensam kampanj som handlar om att tvångsförflytta arabiska samhällen genom att förstöra hela byar i de områden som de har återtagit från IS i norra Irak" skriver Amnestys Donatella Rovera, som har genomfört fältstudien i norra Irak, i ett uttalande.

"Tvångsförflyttningar av civila och den avsiktliga förstörelsen av hem och egendom utan att det finns ett militärt berättigande, kan utgöra krigsbrott", fortsätter Rovera i uttalandet.

Tidigare anklagelser

Amnesty presenterade en liknande rapport i oktober förra året, men då handlade det om den kurdiska YPG-gerillan, som bekämpat IS i norra och nordöstra Syrien.

Men trots att YPG kraftfullt tillbakavisade Amnestys anklagelser i oktober, meddelade man på tisdagen enligt nyhetsbyrån AFP att fyra peshmergakrigare ska ställas inför rätta, anklagade för att ha förstört egendom i en ort som återtagits från IS för flera månader sedan.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM