Nordström hade fått extra fallskärm i sommar

NYHETER

Kommunals Annelie Nordström uppger att hon kommer att avgå vid kongressdagarna i maj – och får därefter minst 2,1 miljoner kronor i fallskräm.

Om hon hade valt att sitta kvar till i sommar hade fallskärmen varit 1,3 miljoner kronor större, enligt DI.

Foto: CAROLINA BYRMO
Kommunals Annelie Nordström avgick som ordförande.

De kritiska rösterna har varit både många och starka. Både medlemmar och makthavare har krävt Annelie Nordströms avgång efter Aftonbladets Kommunal-avslöjanden.

Att nästan 10 000 medlemmar hoppat av på bara en vecka fick inte kritikstormen att avta.

Planerar inte avgå

Själv ansåg sig dock Annelie Nordström länge känna fullt förtroende och hade inte haft några planer på att avgå.

Men under en presskonferens på onsdagen meddelade hon att hon hade för avsikt att ställa sin plats till förfogande vid Kommunals kongress i maj.

Då kommer hon att kunna få behålla 78 procent av sin lön i 36 månader – vilket motsvarar minst 2,1 miljoner kronor, enligt Kommunal. Om hon under tiden skaffar sig andra förvärvsinkomster kommer dessa räknas av från denna ersättning.

Om Nordström hade blivit kvar på ordförandeposten fram till sin födelsedag, 12 juli, kunde hon få en 1,3 miljoner kronor större fallskärm, skriver Dagens Industri.

Enligt det trygghetsavtal som hela förbundsstyrelsen åtnjuter baseras fallskärmen på hur långt respektive person har till sin pension. Det gjorde exempelvis att förbundskassören Anders Bergström kunde behålla 78 procent av sin lön i 36 månader – motsvarande knappt två miljoner kronor.

1,3 miljoner mer

Om hon i stället suttit kvar över sin 60-årsdag i mitten av juli hade hon då haft mindre än fem år kvar till pension – och skulle få pensionsfallskärm i ytterligare två år. Fallskärmen skulle då totalt landa på runt 3,6 miljoner kronor, enligt DI.

DI:s uträkning grundar sig på den månadslön på 75 839 kronor som Nordström uppgetts ha, och har inte tagit hänsyn till eventuell löneförhöjning.

FAKTA

Kommunals medlemsbrev ord för ord

Till dig som är medlem i Kommunal

Till dig som är medlem i Kommunal

De senaste dagarna har varit omvälvande. Medias granskning har lyft fram förhållanden i vårt förbund som är oacceptabla. Det är allvarligt att vi inte själva har sett och gjort någonting åt det tidigare. Nu hann media före oss och Förbundsstyrelsen välkomnar den granskningen. Detta är starten för ett stort förändringsarbete inom Kommunal.

Kommunal är medlemmarna, och alla Kommunals pengar är medlemmarnas pengar. Som företrädare för Kommunal ska vi alltid kunna se er medlemmar i ögonen. Det är en gyllene regel.

Förbundsstyrelsen har de senaste två dagarna arbetat med ett åtgärdspaket. Vi åtgärdar inte bara de brister som media lyft fram. Vi tar ett helhetsgrepp. Några viktiga punkter:

• Vi avvecklar Kommunals engagemang i Metropol Palais

• Vi skapar en så kallad visselblåsningsfunktion. Det ska vara enkelt och tryggt att höja sin röst om det som är fel eller oetiskt i Kommunal, och det ska • vara självklart att bli lyssnad på

Vi gör en total genomgång av Kommunals regler för bland annat alkohol, representation och resor.

Eftersom jag varit ordförande under den tid då det som framkommit i granskningen skett väljer jag att lämna mitt uppdrag i samband med kongressen i vår. Fram till dess kommer jag att lägga min energi på att påbörja Kommunals viktiga arbete med att göra om och göra rätt.

Hela åtgärdsplanen hittar du på kommunal.se.

Med vänliga hälsningar,

Annelie Nordström

Kommunals ordförande