Mellin: Hon gjorde vad som är bäst

1 av 2
NYHETER

Kommunals ordförande Annelie Nordström avgår vid fackförbundets kongress i maj.

– Nu slipper nya ordförande rensa upp i träsket, säger Lena Mellin, Aftonbladets politiska kommentator.

Lena Mellin

Vid en presskonferens på onsdagseftermiddagen meddelade Kommunals ordförande Annelie Nordström att hon avgår vid fackförbundets kongress i maj.

– Fram till dess stannar jag kvar på min post. Jag kommer lägga all min energi på att göra om och göra rätt, säger hon.

Enligt Lena Mellin, Aftonbladets politiska kommentator, är det en "bra" strategi.

– Hon gör som vi tidigare i dag sagt vore bäst, att lämna i samband med kongressen. Nu slipper nya ordförande rensa upp i träsket, säger hon.

Behöver inte storstäda

På presskonferensen presenterade Annelie Nordström ett åtgärdspaket. Bland annat kommer Kommunal att sluta att driva lyxkrogen Metropol Palais i Stockholm.

– Den innehåller massa inslag som naturligtvis kommer att göra det bättre för Kommunal och Kommunals medlemmar. Krogen ska avvecklas, styrelsen ska inte dricka alkohol vid middagar och de ska få ordning på sina lägenhetsuthyrningar, säger Lena Mellin.

Räcker det för att få tillbaka medlemmarnas förtroende?

– Jag tror det är bra att hon tar itu med detta innan efterträdaren är på plats. Den nya ordföranden behöver inte börja med att storstäda och ta itu med de avarter som Aftonbladet avslöjat.

Avgångsvederlag sticker i ögat

Anneli Nordström kommer att få ett avgångsvederlag.

– Hon får 78 procent av sin lön på 50 000 kronor i månaden i tre år. Får hon andra inkomster avräknas de mot lönen från Kommunal, säger Lena Mellin.

Kan du förstå att medlemmarna upplever det som provocerande?

– Ja, det kan jag förstå. Å andra sidan, när man har ett förtroendeuppdrag kan det försvinna över en natt och någon form av inkomstgaranti måste finnas, säger Lena Mellin.

Lågavlönade medlemmar

Mest häpnadsväckande, enligt Lena Mellin, är de ”fullkomliga överdådighet” som funnits inom Kommunala toppskick.

– Det rimmar inte med vad som är bäst för deras medlemmar. Till exempel finkrogen de startat, vad har Kommunala medlemmar för nytta av den? Det har inte råd, eller kanske inte ens lust, att gå dit. Det är häpnadsväckande att styrelsen inte reagerat tidigare.