”Medlemmarna kräver att Nordström och styrelsen avgår nu”

Sektionsordförande: ”Rädd att det blir ännu större medlemstapp”

NYHETER

Medlemmar reagerar med bestörtning på beskedet att Annelie Nordström sitter kvar som Kommunals ordförande till nästa kongress.

Många kräver att både hon och styrelsen avgår direkt.

– Vi har haft ett otroligt stort medlemstapp, men jag är rädd att det blir ännu mer nu, säger Cecilia Burman, ordförande för Kommunal i Arjeplog.

Kommunals förbundsordförande Annelie Nordström meddelade under en pressträff på onsdagen att hon avgår efter Aftonbladets avslöjanden, dock inte förrän vid nästa kongress som börjar den 31 maj.

I kommentarer och meddelanden till Aftonbladet skriver många medlemmar att det inte räcker – både hon och resten av styrelsen borde ha avgått direkt.

”Fler inblandade”

Cecilia Burman, sektionsordförande för Kommunal i Arjeplog, tror att det är enda sättet att stoppa de senaste dagarnas kraftiga medlemstapp.

– Medlemmarna är inte nöjda med det här beslutet. Att Annelie Nordström avgår är bra, men medlemmarna kräver att både hon och styrelsen avgår direkt. Det är flera andra i styrelsen som har varit inblandade i det här. Vi har haft ett otroligt stort medlemstapp, men jag är rädd att det blir ännu mer nu. Och medlemmarna är de viktigaste, de är Kommunal.

”Har verkligen inte lyssnat”

Helen Moggia, undersköterska som har gått ur Kommunal efter Aftonbladets avslöjanden, säger att hon är besviken men att hon var förberedd på Annelie Nordströms besked.

– Min förhoppning var att hon skulle avgå med omedelbar verkan och att övriga i förbundsstyrelsen också hade gjort det. Jag känner mig uppgiven, det känns som att de verkligen inte lyssnat på vad medlemmarna säger. De kräver hennes och styrelsens omedelbara avgång, säger Helen Moggia i Aftonbladets tv-sändning.

Helen Nordlund, presskontakt på Kommunal, säger att fackförbundet inte har några besked om resten av förbundsstyrelsen.

– Det som har annonserats är att Annelie inte kommer att ställa upp för omval, men resten av styrelsen har vi inga nyheter om, säger hon.

FAKTA

Kommunals förbundsstyrelse

Annelie Nordström (ordförande för Kommunal sedan 2010)

Marianne Engberg (undersköterska, Kommunal Norrbotten)

Ewa Glimhed (undersköterska, Kommunal Skåne)

Per-Albin Halldin (brandman, Kommunal Väst)

Maj Karlsson (undersköterska, Kommunal Öst)

Susanne Karlsson (arbetsterapibiträde, Kommunal Sydost)

Rolf Larsson (skötare, Kommunal Västra Svealand)

Cecilia Ljungqvist (vårdare, Kommunal Sydväst)

Sara R Pettersson (barnskötare, Kommunal Skåne)

Jenni Moverare (undersköterska, Kommunal Vänerväst)

Håkan Nilsson (reparatör, Kommunal Västerbotten)

Lotta Olesen-Rosén (vårdbiträde, Kommunal Sydväst)

Majlene Ahlgren (skötare, Kommunal Mitt)

Nicklas Gustafsson (skötare, Kommunal Bergslagen)

Marcelo Rojas (undersköterska, Kommunal Stockholms län)

Anne-Li Rosengren (undersköterska, Kommunal Stockholms län)

Sara Sjölander (undersköterska, Kommunal Mellersta Norrland)

1 av 4 | Foto: TT NYHETSBYRÅN

De sitter i Kommunals förbundsledning

Annelie Nordström, 59.

Ordförande, ledamot i förbundsstyrelsen och en av tre i förbunds­ledningen. Har sam­tidigt en rad andra styrelseuppdrag, bland annat i Folksam. Bor i en lägenhet över fackförbundets lyxkrog Metropol Palais.

Per Holmström, 51.

Förste vice ordförande och en av tre i förbundsledningen. Sitter samtidigt i styrelser för olika fastighetsbolag.

Lenita Granlund, 53.

Andre vice ordförande, avtalssekreterare och en av tre i förbunds­ledningen. Har sam­tidigt flera andra styrelse­uppdrag, bland annat i KPA pensionsförsäkring AB.

FAKTA

Kommunals medlemsbrev ord för ord

Till dig som är medlem i Kommunal

Till dig som är medlem i Kommunal

De senaste dagarna har varit omvälvande. Medias granskning har lyft fram förhållanden i vårt förbund som är oacceptabla. Det är allvarligt att vi inte själva har sett och gjort någonting åt det tidigare. Nu hann media före oss och Förbundsstyrelsen välkomnar den granskningen. Detta är starten för ett stort förändringsarbete inom Kommunal.

Kommunal är medlemmarna, och alla Kommunals pengar är medlemmarnas pengar. Som företrädare för Kommunal ska vi alltid kunna se er medlemmar i ögonen. Det är en gyllene regel.

Förbundsstyrelsen har de senaste två dagarna arbetat med ett åtgärdspaket. Vi åtgärdar inte bara de brister som media lyft fram. Vi tar ett helhetsgrepp. Några viktiga punkter:

• Vi avvecklar Kommunals engagemang i Metropol Palais

• Vi skapar en så kallad visselblåsningsfunktion. Det ska vara enkelt och tryggt att höja sin röst om det som är fel eller oetiskt i Kommunal, och det ska • vara självklart att bli lyssnad på

Vi gör en total genomgång av Kommunals regler för bland annat alkohol, representation och resor.

Eftersom jag varit ordförande under den tid då det som framkommit i granskningen skett väljer jag att lämna mitt uppdrag i samband med kongressen i vår. Fram till dess kommer jag att lägga min energi på att påbörja Kommunals viktiga arbete med att göra om och göra rätt.

Hela åtgärdsplanen hittar du på kommunal.se.

Med vänliga hälsningar,

Annelie Nordström

Kommunals ordförande