”10 000 medlemmar är en viktig signal”

1 av 4
NYHETER

Förra veckan sa Annelie Nordström att hon planerade att sitta kvar som ordförande i Kommunal.

På onsdagen meddelade hon att hon avgår.

– Det är 10 000 medlemmar som har lämnat Kommunal, det är en viktig signal om att mitt övergripande ansvar behöver omprövas, säger hon till Aftonbladet.

Annelie Nordström var under kvällen inbjuden till Aktuellt efter att tidigare under onsdagen ha meddelat att hon avgår vid nästa kongress som börjar i maj. Nordström säger att hon tog beslutet så sent som i morse.

Under våren ska hon arbeta med att förändra rutiner och kulturer inom Kommunal.

– Det finns så mycket viktigt arbete att göra, säger hon i Aktuellt.

Många medlemmar har under eftermiddagen och kvällen uttryckt sin besvikelse över att inte resten av styrelsen också avgår.

– Jag är huvudansvarig. De andra har sina speciella ansvarsområden, men jag har huvudansvaret, det är förklaringen till det. Att i det här läget lämna skutan utan att det finns någon ledning kvar, det hade varit ansvarslöst, säger Annelie Nordström i Aktuellt.

”Blir en del av apparaten”

Nordström har beskrivit hur hon såg många av problemen inom Kommunal när hon tillträdde. En del av de tog hon tag i, andra inte.

– Man blir som en del av apparaten, man ser det mindre tydligt. Jag tror det är mänskligt, säger hon.

Efter sändningen träffade Aftonbladet Nordström i SVT:s foajé.
När hon får frågan om hur hon ser på att många medlemmar kräver att hon ska avgå direkt svarar Annelie Nordström:

– Det är grupper inom avdelningar som tycker att jag borde lämna tidigare. Vi har bedömt att det här är det bästa för Kommunal.

”Haft vissa brister”

Hon upprepar att det vore ansvarslöst om resten av förbundsstyrelsen avgick direkt.

– Vi har en fantastiskt stor avtalsrörelse och massor av viktigt fackligt arbete att göra. Våra medlemmars villkor är fortfarande lika dåliga, även om vi har haft vissa brister i förbundsledningen.

Förra veckan sa du att du inte skulle avgå, nu säger du att du ska det. Vad har hänt under den veckan?

– Det är 10 000 medlemmar som har lämnat Kommunal, det är en viktig signal om att mitt övergripande ansvar behöver omprövas.