Styrelseledamot: ”Inte troligt att jag får medlemmarnas förtroende”

NYHETER

Kommunals förbundsstyrelse sitter kvar under vårens avtalsrörelse.

På kongressen kan ledamöterna dock komma att dras med i ordförande Annelie Nordströms fall.

– Det är inte troligt att jag får medlemmarnas förtroende efter det som har hänt, säger Rolf Larsson från Kommunal Västra Svealand.

Till slut blev Aftonbladets avslöjanden om krogen Metropol Palais, den vidlyftiga representationen och styrelseledamöterna som bott på hotell på medlemmarnas bekostnad för mycket för Kommunals ordförande Annelie Nordström – efter att 10 000 medlemmar lämnat fackförbundet på mindre än en vecka meddelade hon under onsdagen att hon kommer att avgå i samband med nästa kongress som börjar den 31 maj.

Det räcker dock inte, tror bland andra Cecilia Burman, sektionsordförande för Kommunal i Arjeplog, som säger att medlemstappet bara kan stoppas om Nordström och resten av förbundsstyrelsen avgår direkt.

”Avgår inte i förtid”

Men styrelsen sitter kvar, Annelie Nordström har under kvällen sagt att det vore ansvarslöst om den avgick före vårens avtalsförhandling.

– Vi avgår inte i förtid, men det är ju medlemmarna som på kongressen bestämmer vilka som ska sitta i förbundsstyrelsen, säger Rolf Larsson, skötare samt förbundsstyrelseledamot från Kommunal Västra Svealand.

Rolf Larsson har dock inte tagit ställning till om han vill ställa upp för omval.

– För att kunna ställa upp till omval måste jag först få en förfrågan, man nominerar ju inte sig själv.

Men du skulle ju likt Annelie Nordström kunna säga att du inte är tillgänglig.

– Som jag känner nu kommer jag inte att ställa upp, men får jag medlemmarnas förtroende och de tycker att jag ska ställa upp, då är det ett annat läge, men det är inte troligt efter det som har hänt.

Vad känner du själv att du har för ansvar för det som har inträffat?

– Jag har så klart lika stort ansvar som de andra för att vi inte har agerat mer än vad vi har gjort. Jag är jätteledsen för det som har hänt, säger Rolf Larsson.

”Fokus är här och nu”

Per-Albin Halldin, brandman och förbundsstyrelseledamot från Kommunal Väst, vill inte kommentera framtiden efter kongressen.

”Jag är vald av kongressen 2013 och kommer fram till nästa kongress göra mitt yttersta för att arbeta med den framtagna åtgärdsplanen och allt övrigt fackligt arbete som sker dagligen. Till den kongressen är alla platser till förfogande och mitt fokus är här och nu”, skriver han i ett sms.

Personer i Kommunals valberedning har för tidningen Arbetet bekräftat att förtroendet påverkats för de tre ledamöter i förbundsstyrelsen som deltog när handelsbolaget Lyran Konferens reste till London och åt och drack på dyra krogar.

Valberedningsledamoten Per Brännström vill dock inte spekulera i vad den senaste tidens turbulens kan komma att innebära för deras arbete inför kongressen.

– Det är helt och hållet upp till kongressombuden att nominera personer enligt stadgarna. Som jag förstår det är det bara Annelie som sagt att hon inte är nominerbar, säger han till Aftonbladet.