Amanda, 20, dog när hon knuffades framför tunnelbanetåget

1 av 5
NYHETER

Berlin. Det ligger fortfarande blommor på perrongen på tunnelbanestationen Ernst-Reuter-Platz i västra Berlin.

För svenska Amanda Khaskie Abdullah, 20, tog livet slut här, när hon sent i tisdags kväll knuffades av en 28-årig man framför ett av tågen och dog.

Hennes mamma har lämnat ett brev som avsked:

"Min älskade Amanda! Du var mitt allt", skriver hon.

Vet du mer? Är du på plats? Kontakta Aftonbladet

Det ligger fortfarande blommor på perrongen på tunnelbanestationen Ernst-Reuter-Platz i västra Berlin. Människor stannar upp, tittar på buketterna och de utbrunna gravljusen, och tar bilder med sina mobiler.

Var fjärde minut rullar ett nytt tåg in på plattformen och rusar sedan vidare genom staden.

Det var här svenska Amanda, 20, knuffades mot sin död i tisdags kväll.

– Det är väldigt svårt när sådant här händer, att förstå hur det kunde ske, säger vännen Simone Hanning, 25, från Göteborg.

Hon är gift med Amanda Khaskie Abdullahs morbror. När de fick reda på vad som hade hänt bokade de genast ett flyg till Berlin, där Amanda levde med sin lillasyster och mamma.

– Begravningen är under fredagen. Jag ska finnas här för mamman, lillasystern och resten av familjen, säger Simone Hanning.

På tunnelbanestationen växer nu havet av blommor och hälsningar. En av dem är ett gemensamt brev från Amandas mamma och syster. Aftonbladet har fått familjens tillstånd att citera ur det.

"Min älskade Amanda! Så plötsligt slets du ifrån mig", skriver mamman och fortsätter:

"Du var och är mitt allt, min älskling, min stora, min bästa och min vackraste. Inga ord i världen får dig att komma tillbaka till mig, men jag behåller dig för alltid i mitt hjärta".

Systern skriver:

"Älskade syster! Det är ofattbart hur du har tagits ifrån oss. Du var och är min perfekta syster, som en mamma samtidigt som min bästa vän. Jag saknar dig så, jag kommer aldrig att glömma dig. Vila i frid, vi syns igen".

”Hon tyckte om Sverige mycket”

Amanda Khaskie Abdullah föddes i Tyskland 1995 och hade både svenskt och tyskt medborgarskap.

Mamma Hoda Khaskie Abdullah kommer från Göteborg, men flyttade under 1990-talet till Berlin med dotterns tyska pappa.

– Amanda brukade åka till Sverige två till fyra gånger om året. Vi var alltid ute och shoppade i Göteborg och umgicks mycket med släktingar. Hon var väldigt social, säger Simone Hanning, som beskriver vännen som en glad och omtänksam person.

– Hon var mycket positivt och älskade livet mer än något annat.

Efter att ha gått ut gymnasiet 2014 jobbade Amanda Khaskie Abdullah på en kundsupport i Berlin.

Under vintern hade hon börjat söka till olika högskole- och universitetsutbildningar i Tyskland.

– Hon tyckte om Sverige väldigt mycket, men jag tror hon kände sig mer hemma här, säger Simone Hanning.

Väcker frågor om tyska psykvården

Dödsfallet i tunnelbanan har fått stor uppmärksamhet i Berlin och väckt frågan om huruvida säkerheten i stadens tunnelbanesystem är tillräcklig. Många av stationerna är gamla med smala perronger. En utbyggnad med väggar och säkerhetsdörrar ut mot spåren anses extremt kostsam, om inte omöjlig, rapporterar flera tyska tidningar under torsdagen.

Dådet har också väckt frågor om den tyska psykvården. Den misstänkte 28-åringen från Hamburg bedöms enligt tidningen Der Tagesspiegel lida av paranoid schizofreni. Många frågar sig nu om inte en bättre fungerande vård hade kunnat förhindra dödsfallet.

Så även den sörjande familjen Khaskie Abdullah.

– Vi har pratat mycket om det. Vad gjorde han ute på gatorna? säger Simone Hanning.

Arvid Jurjaks

ARTIKELN HANDLAR OM