USA bävar inför stormen Jonas

Varnar för ”livshotande förhållanden”

1 av 5
NYHETER

Snöstormen Jonas är på väg mot den amerikanska östkusten.

I flera storstäder väntas upp till 60 centimeter snö i helgen – och nu bunkrar människor förnödenheter.

– Det är en extremt stor storm. Den kommer att vara i 36 timmar, säger Washington DC:s borgmästare Muriel Bowser.

Är du på plats? Kontakta Aftonbladet

På fredag kväll, svensk tid, väntas vintercyklonen Jonas slå till med full kraft på den amerikanska östkusten – med centrum över den mellersta delen av Atlantkusten.

I storstäder som Baltimore, Philadelphia och Washington DC väntas upp emot 60 centimeter snö mellan fredag och söndag. Även New York väntas bli drabbat, med snömängder på drygt 30 centimeter.

Dessutom väntas vindstyrkor på upp till 20 meter per sekund.

CNN rapporterar att över 5 100 flyg redan har ställts in.

Varnar för ”livshotande förhållanden”

Det nationella väderinstitutet NWS har utfärdat en särskild varning för huvudstaden Washington DC, där man varnar för ”livshotande förhållanden”.

Nu skyndar sig invånarna att bunkra inför helgen.

– Kunderna köper mycket ägg, mjölk, bröd, vatten och toalettpapper säger butiksinnehavaren Jaswinder Bhopa till Washington Post.

Huvudstaden – som ligger på samma breddgrad som Marrakech i Marocko – är inte vana vid vinterväder. Ett lätt snöfall på onsdagskvällen ledde omedelbart till trafikkaos.

Myndigheterna har därför valt att ställa in all kollektivtrafik i staden, inklusive tågen som dagligen transporterar över 700 000 personer i Washington, Maryland och Virginia. Alla anställda vid stadens statliga myndigheter måste lämna sina arbetsplatser senast vid lunch på fredagen, lokal tid, och skolorna kommer att hålla stängt.

– Jag har bott i DC i hela mitt liv och jag tror inte jag någonsin sett sådana här prognoser. Det är en extremt stor storm och den kommer att vara i 36 timmar, säger borgmästaren Muriel Bowser till Mashable.

Varning för översvämningar

I New York är man lite mer vana vid snö än i huvudstaden. Tabloiden New York Post varnar för ”en helg vitare än Oscarsgalan” – ett skämt som anspelar på kritiken mot förra veckans nomineringar.

New York-borna ska dock inte ta allt för lätt på Jonas. Enligt nättidskriften Slate visar datorsimuleringar att snön kan leda till översvämningar i klass med dem som följde i orkanen Irenes spår.