Polis i USA döms till 263 års fängelse för våldtäkter

Våldtog kvinna som satt fastkedjad med handbojor

1 av 3
NYHETER

Som polis hade han i uppdrag att skydda samhällets svagaste.
Men i stället genomförde Daniel Holtzclaw en lång rad våldtäkter – när han var i tjänst.

Holtzclaw riktade särskilt in sig mot fattiga afroamerikanska kvinnor.

Nu har han dömts till 263 års fängelse.

Daniel Holtzclaw, tidigare polis i Oklahoma City i USA, grät när domstolen för en månad sedan slog fast att han var skyldig.

Nu har han fått sitt straff. Ex-polismannen döms till fängelse i 263 år för en lång rad brott.

Holtzclaw fälls bland annat för fyra fullbordade våldtäkter och för att ha tvingat till sig oralsex vid fyra tillfällen.

– Det här är en markering mot 400 år av rasism, förtryck och sexuellt våld mot svarta kvinnor. Det är en seger inte bara för hans offer, utan också för mängder av okända kvinnor, säger advokaten Benjamin Crump till CNN.

Valde ut fattiga

Daniel Holtzclaw har utfört flera av sexbrotten när han varit i tjänst. Enligt åklagaren valde han ut sina offer i Oklahomas fattigaste kvarter. Han uppges ha riktat in sig mot kriminellt belastade afroamerikanska kvinnor, i tron om att deras utsatta ställning skulle minska trovärdigheten i deras vittnesmål.

Yngsta offret 17 år

CNN har pratat med flera av ex-polisens offer. En 57-årig kvinna berättar hur hon blev stoppad i sin bil och beordrad att kliva ur. Därefter beordrade Holtzclaw henne att sätta sig i polisbilen, där han tvingade till sig oralsex.

– Jag såg hans pistol hela tiden och jag trodde att han skulle döda mig, säger kvinnan.

En 24-årig kvinna berättar om ett tillfälle då hon omhändertagits på grund av berusning. När hon satt fast med handbojor vid en sjukhussäng blev hon våldtagen av Holtzclaw.

Det yngsta av den förre polisens offer var 17 år.

Genom sina advokater har Daniel Holtzclaw hela tiden hävdat sin oskuld. Juryn har dock avslagit hans begäran om en ny rättegång.

ARTIKELN HANDLAR OM