Sexbunkerläkaren i rätten

38-årige läkaren som åtalats för kidnappning ställs inför rätta

1 av 38
NYHETER

Med preparerade jordgubbar och champagne sövde den 38-årige läkaren kvinnan.

Sedan våldtog han enligt åtalet henne, och förde henne till sin specialbyggda bunker i Skåne.

Där planerade han att hålla henne fjättrad i flera år.

I dag mötte kvinnan sin kidnappare i rätten.

– Hon tycker det är fruktansvärt, hon bara gråter och gråter, säger henne målsägarbiträde.

Den 38-årige läkaren fördes in i tingssalen i civila kläder och händerna i handfängsel.

Mittemot honom satt kvinnan han kidnappat, dold under en sjal.

– Hon tycker det är jättejobbigt, att se honom och uppmärksamheten i media, säger målsägarbiträdet.

Därför yrkade han att läkaren skulle föras ut ur salen när hans klient skulle förhöras.

Åkte tillsammans

Det var fredagen den 18 september förra året som den 38-årige mannen kom in på Norrmalms polisstation på Kungsholmen i centrala Stockholm i sällskap med en kvinna.

Anledningen var att de tillsammans åkt till kvinnans lägenhet, men då polisen bytt ut låset eftersom kvinnan var anmäld försvunnen kom de inte in. Mannen berättade nu att allt var bra, och att de ville ha tillgång till lägenheten.

Polisen anade oråd

Men poliserna som tog emot dem anade oråd och tog kvinnan avsides. Då berättade hon den fruktansvärda sanningen.

En knapp vecka tidigare hade hon och den 38-årige läkaren träffats i hennes lägenhet. Han hade bjudit på jordgubbar och champange, och även haft med sig parfym i present.

En del av jordgubbarna, som han märkt med en tuschpenna, var preparerade med sömnmedel - och efter att kvinnan förlorat medvetandet våldförde han enligt åklagaren sig på henne.

Han förde henne sedan till sin bil, i en rullstol, och körde mot sin gård i Skåne. Flera gånger under resan injicerade han nya dosersömnmedel.

När hon vaknade låg hon i en säng i mannens bunker.

– När jag vaknade hade jag en eller två kanyler i ena armen, säger hon i förhör.

"Flera år"

På gården i Skåne hade han under flera år byggt en träbyggnad, som såg ut som en maskinhall. Men den var försedd med en "skendörr" innanför vilken han byggt en bunker med ett "cellutrymme".

38-åringen bad kvinnan berätta om sina mat- och bokpreferenser så hon skulle ha det bra då hon skulle bli tvungen att stanna i bunkern "i flera år".

– Han sa att tänkte ha mig där i ett par år och då får jag ju väldig panik och börjar skaka i hela kroppen, säger kvinnan i polisförhör.

– Jag visste inte vad som skulle hända. Om han skulle tortera mig, döda mig eller våldta mig.

Höll fängslad i sex dagar

"Cellen har varit låsbar med två säkerhetsdörrar av metall försedda med elektroniska kodlås. Cellens konstruktion har medfört att den varit ljus- och ljudisolerad", står det i stämningsansökan.

"I anslutning till träbyggnaden har XX byggt en insynsskyddad rastgård. Syftet med byggnaden har varit att utan upptäckt kunna hålla människor inspärrade under en längre period."

I sex dagar höll han kvinnan inlåst. Han tog blodprover på henne, vilka han tog med till sitt arbete och lät analysera. Syftet ska ha varit att kontrollera om hon hade några sjukdomar - eftersom han planerade att regelbundet förgripa sig sexuellt på kvinnan. Vid något enstaka tillfälle fick kvinnan lämna bunkern för att duscha, och hon förseddes då med handfängsel.

– Du kan skrika hur mycket du vill men det är ingen som kommer höra dig, sa han till sitt offer.

På den sjätte dagen körde mannen tillsammans med kvinnan till Stockholm. Syftet var att hämta några av kvinnans tillhörigheter i hennes lägenhet. Men kvinnan anhöriga hade flera dagar tidigare kontaktat polisen och anmält henne försvunnen. Därför hade polisen tagit sig in i hennes lägenhet och bytt ut hennes lås. De lämnade en lapp på dörren.

Mannen förde då kvinnan till polishuset på Kungsholmen i Stockholm. Han hade med sig en replika av en pistol som han visade för kvinnan.

Men framme vid disken anade poliserna oråd, och tog kvinnan avsides. Kort därefter kom flera polismän ut och grep mannen.

Erkänner kidnappning

I dag inledde rättegången.

Jens Högström är kvinnans målsägarbiträde.

– Hon mår okej, under omständigheterna. Men det har varit svårt. Inledningsvis var hon chockad, sedan lättad över att ha klarat sig, samtidigt som det varit jobbigt att inse hur illa det kunde gått.

Han berättar att kvinnan i vardagen kan kastas tillbaka in i mardrömmen.

– Det kan vara ett ljud, eller någon upplevelse som påminner henne om det hon varit med om.

"Mycket ångerfull"

Under rättegångens öppna del i dag nekade läkaren till våldtäktsanklagelserna, och menar att kidnappningen av kvinnan ska bedömas som olaga frihetsberövande, och inte som det grövre brottet människorov.

– Han är mycket ångerfull, säger hans advokat Mari Schaub.

Hon menar att läkaren lider av en psykisk störning, som inte är allvarlig i lagens mening.

– Han har "brutit själen", som att man brutit benet, säger hon.

Advokaten berättade också att läkaren betalat in en första delbetalning av skadeståndet till kvinnan.

I morgon åker rättens ledamöter till Skåne för att hålla så kallad syn på plats i den bunker som läkaren byggt på sin gård.

Förhandlingen beräknas pågå ytterligare ett par dagar.