Snöstormen lika stor som hela Sverige

1 av 31
NYHETER

Nu stoppas all trafik i hela New York på grund av snöstormen ”Jonas”.

Central Park har på mindre än ett dygn fått över 63 centimeter snö.

– Håll er inne, uppmanar borgmästare Bill de Blasio.

Hittills har 19 personer dött till följd av snöstormen.

Är du på plats? Kontakta Aftonbladet

Snöstormen ”Jonas” har till största delen passerat Washington och lämnat efter sig ett halvmeter djupt snötäcke.

Nu är det New Yorks tur.

Klockan 21.30 svensk tid förbjöds all trafik förutom utryckningsfordon i hela New York city, enligt CNN. Förbudet kommer att hävas klockan 13 på söndag, svensk tid.

Tunnelbanan och tåg står också stilla.

Bill de Blasio har beordrade alla teatrar, restauranger och andra allmänna lokaler att stänga för helgen och skicka hem sin personal.

Snömängderna i New York kan till och med komma att överträffa dem i Washington. Enligt prognosen kan delstaten drabbas av så mycket som 75 centimeter.

På lördagskvällen, lokal tid, uppmättes 63,7 centimeter snö i Central Park. Det gör helgens snöoväder till det tredje värsta i New York sedan 1869, uppger BNO News med hänvisning till väderinstitutet NWS.

Snöstormen från rymden

Fler än 8 000 flighter har hitintills ställts in från flygplatser i de drabbade områdena.

Redan nu har snön orsakat översvämningar i Atlantic City, där minst 50 personer fått lämna sina hem på grund av vattenmassorna.

Den som vill veta exakt hur stor ”Jonas” är kan titta på bilden som astronauten Scott Kelly tagit från den internationella rymdstationen där han i mars har tillbringat ett år.

Dog i snöplog

Stormen sträcker sig från Kentucky och South Carolina i söder upp till New York och New England i norr, ett område ungefär så stort som Sverige.

Hittills har ”Jonas” skördat 19 dödsoffer, uppger NBC News.

En av dem var Christian Adams som körde en snöplog på vägarna i Kentucky tidigt på lördag morgon, lokal tid.

Adams ringde sin chef och sa att hans snöplog glidit ner i diket. När hjälp anlände var Christian Adams medvetslös och dog på väg till sjukhus. Vad som orsakade hans död är inte klarlagt.

Fler än 500 fordon satt fast i snön under lördagsnatten i Pennsylvania. Räddningsarbetare kollade regelbundet bilarna och distribuerade mat och bränsle så att bilarna kunde hållas igång under natten.

ARTIKELN HANDLAR OM