Statsvetaren: Kan fresta de borgerliga att ta makten

1 av 4
NYHETER

Socialdemokraterna får katastrofsiffror och gapet mellan blocken växer.

Det kan innebära en regeringskris, säger den S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld.

– Det kan fresta de borgerliga att ta regeringsmakten och fälla regeringen, säger han till Aftonbladet.

Januarimätningen från Sifo/SvD visar på chocksiffror för Socialdemokraterna.

Partiet får sin lägsta siffra sedan mätningarna inleddes 1967.

– Det här är dåliga nyheter för S i två avseenden. Dels att det är den sämsta siffran någonsin, men också för att avståndet mellan blocken nu börjar spricka upp, säger statsvetaren Ulf Bjereld, förbundsordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet.

Kan leda till regeringskris

Sifos mätning visar att det nu skiljer över fem procentenheter mellan blocken. S, V och MP får 37,2 procent medan M, L, C och KD får 42,8 procent.

Ulf Bjereld tror att en sådan utveckling i förlängningen kan leda till en regeringskris.

– Det kan fresta de borgerliga att ta regeringsmakten och fälla regeringen genom att ställa misstroendevotum eller fälla budgeten, säger han.

Den senaste tiden har flera röster inom Moderaterna krävt att partiet ska arbeta för en gemensam alliansbudget. Om en sådan får stöd av Sverigedemokraterna faller regeringen.

”Kommunalskandalen kan ha påverkat”

Ulf Bjereld förklarar Socialdemokraternas ras med att regeringar brukar ha låga siffror i mellanvalsperioder, men också höstens och vinters stora fokus på invandringsfrågan.

– Det är även möjligt att skandalen som Aftonbladet avslöjade kring Kommunal, som Margot Wallström också blivit inblandad i, kan ha påverkat resultatet, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM