En anhållen för anstiftan till nazist-upploppet

1 av 5 | Foto: Per-Olof Sännås
NYHETER

38 personer greps efter att nazistmarschen spårat ur.

Nu har en av dem anhållits misstänkt för anstiftan till våldsamt upplopp.

– Alla har släppts men de är fortfarande misstänkta, säger Eva Nilsson vid Stockholmspolisen.

Demonstranter från nazistiska Svenska motståndsrörelsen samlades på Östermalm under lördagseftermiddagen med plakat och banderoller för att genomföra en icke tillståndsgiven demonstration.

Polisen kom dit och eskorterade dem mot Södermalm.

– Det gick lugnt till hela vägen, men när de skulle ställa upp sig på Medborgarplatsen hände någonting och de började rusa mot polisen, sa Eva Nilsson i går.

Tre skadade

I tumultet med polisen fick en av nazisterna en sårskada i ansiktet och fördes till sjukhus för vård. Två poliser fick slag mot ansiktet och behövde uppsöka läkare.

38 personer greps misstänkta för våldsamt upplopp. 37 av dem släpptes efter förför sent i går kväll. Ytterligare en person anhölls misstänkt för våldsamt upplopp – alltså att ha uppviglat de andra till upploppet. Han släpptes under förmiddagen i dag.

Polisen var på plats med omkring åtta bussar, lika många bilar och flera hästar. Enligt Aftonbladets reporter på plats användes pepparspray. Demonstrationen avbröts inte redan på Östermalm eftersom det enligt polisen då inte rådde ”svårare oordning”.

ARTIKELN HANDLAR OM