M avvaktar trots styrka i opinionen

1 av 3 | Foto: LASSE ALLARD
Tomas Tobé, Moderaterna.
NYHETER

Stödet för S rasar. I en Sifomätning är M störst och Alliansen klart större än de rödgröna. Stefan Löfven har sämre siffror än till och med Håkan Juholt.

Det politiska läget blir därmed allt mer tillspetsat – men M tänker ännu så länge sitta stilla i båten.

– Jag är rätt övertygad om att alla moderater vill se en ny regering. Men vi behöver få ett bättre valresultat innan vi kan ta över regeringsmakten. Samtliga allianspartier backade i förra valet, säger partisekreterare Tomas Tobé, partisekreterare i Moderaterna (M) till TT om den interna opinionen som vill tvinga fram en regeringskris.

Sifos januarimätning, publicerad i SvD och GP, gav Socialdemokraterna (S) 23,2 procent av väljarstödet, minus 2,8 procentenheter. M fick 25,6 procent, en ökning med 3,5 procent. S:s siffra är den lägsta sedan Sifo började sina mätningar 1967. Inte ens under Håkan Juholts tid låg S under 24 procent.

Inte tystare

Uppgången för M och nergången för S är tydlig och statistiskt säkerställd.

– Siffrorna förstärker oron inom Socialdemokraterna, triggar den kritiska och missnöjda opinionen inom Moderaterna som tycker att man ska vara hårdare mot regeringen och stärker de krafter inom Alliansen som vill blåsa nytt liv i Allianskonceptet, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap, till TT.

Så sent som i förra veckan argumenterade flera M-distrikt för en misstroendeförklaring mot utrikesminister Margot Wallström i spåren av Kommunal-skandalen.

– Fortsätter fler mätningar visa den här utvecklingen blir det förstås inte mindre tyst på de kritiker inom Moderaterna som upplever lamhet från partiledningens sida, säger Möller.

Måste beskriva

Tobé pekar på att det är en enskild mätning. Han förstår den växande frustrationen i partiet och de som vill byta ut regeringen.

– Men jag upplever också att många känner att vi har behövt ompröva vår politik och har mer kvar att göra.

Partisekreterare Carin Jämtin (S) säger att regeringen trots en politiskt mycket tuff tid successivt har tagit tag i politiska utmaningar på områden som exempelvis skolan, arbetslösheten, pensionärerna och flyktingetableringen. Men det är framför allt en sak som inte fungerat, menar Jämtin:

– Regeringen måste, och vi måste, bli bättre på att skapa oss utrymme att beskriva allt det här positiva som händer i Sverige.

Mot största ön

Men om det är så – varför har ni varit dåliga på att berätta?

– Det får vi analysera på olika sätt, svarar Jämtin.

Hon uppger att partiet tar opinionssiffrorna på allvar. Samtidigt är fortsatt hårt arbete och presentation av politiska lösningar viktigast för att vända trenden, säger Jämtin.

S-debattören och statsvetaren Stig-Björn Ljunggren är mer konfunderad över att M går fram än att S tappar. Han tror att S-väljare vill bort från partiet och inte längre tycker det finns skäl att gå till Sverigedemokraterna, samt att småpartierna är ointressanta. Då är M enda alternativet, resonerar Ljunggren.

– När skeppet håller på att sjunka simmar man mot den största ön.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM