Marita Ulvskog: ”Det går för långsamt”

Foto: STEFAN JERREVÅNG
Marita Ulvskog (S)
NYHETER

Kritiken mot regeringen växer internt efter de senaste mardrömssiffrorna från Sifo.

S-debattören Daniel Suhonen tycker att regeringen ska ombildas och att några statsråd måste sparkas ut för att de inte gör särskilt mycket.

– Regeringen måste leverera mer och snabbare, säger EU-parlamentarikern Marita Ulvskog.

Socialdemokraterna noterar sitt sämsta stöd någonsin. Moderaterna blir största parti. Sifos januarimätning som publiceras i Svenska Dagbladet är en mardröm för regeringen.

Under söndagseftermiddagen twittrade den socialdemokratiska EU-parlamentarikern Marita Ulvskog: ”Dystra opinion(s)siffror. Hade varit katastrof förr. I dag en signal på politikmarknaden: Vi väntar oss mer.”

– Eftersom vi har så stark ekonomi som vi har just nu väntar sig väljarna att det ska märkas i olika reformprogram och liknande, säger Marita Ulvskog till Aftonbladet.

– Väljarna väntar sig mer när det gäller bland annat jobben och skolorna.

”Måste lägga i en högre växel”

Hon anser att framförallt frågan om jobben är central.

– Jag tror att det finns de som inte är aktiva politiskt som kan tycka att det går för långsamt och att våra löften inte infriats på det sätt de hoppats, säger Marita Ulvskog.

– Vi måste lägga i en högre växel. De som sitter i regeringen jobbar dygnet runt men måste göra ännu mer. Det måste göras tydligt med satsningar på jobben, som varit en stor del av valrörelsen.

Marita Ulvskog säger att Stefan Löfven är ”otroligt klok” och att ”stämningen är god i partiet”.

– Men alla är väldigt upptagna av att det är en stor utmaning nu och en tid framöver med de som kommit hit från andra delar av världen och ska få etablera sig. Men man vet att det går att ta sig igenom detta.

”Ombilda regeringen”

Daniel Suhonen, S-debattör och chef för tankesmedjan Katalys, säger att många inom partiet är uppgivna och besvikna.

– Det är ett väldigt allvarligt läge. Det handlar inte om att man dippar för tillfället, utan det är en väldigt lång trend som pågått i flera år. Kan man med den här regeringens politik vända det här? Det känns osäkert, säger han.

– Det är läge att ombilda den här regeringen. Sparka ut några statsråd. Man behöver inte ha så många om de inte gör så mycket. Toppa laget. Lyft in folk som kan återfå förtroendet. Signalera nystart och att man tar det här på allvar.

Daniel Suhonen anser att socialdemokraterna har slutat existera som parti och att man inte har någon egen politik.

– Socialdemokraterna anammar en restriktiv linje med migrationspolitiken och borgerliga lösningar med till exempel rut-avdrag. Man har inga egna förslag, säger han.

– Kom med offensiva egna förslag. Var tydlig ideologiskt. Faller man då så faller man åtminstone med flaggan i topp. Nu är vi beredda att förhandla om allting men vi har själva ingen linje.

Daniel Suhonen är kritisk mot Carin Jämtins arbete:

– Carin Jämtin är den mest osynliga partisekreteraren i historien. Vad gör hon? Aktivera partiet, driv kampanj. Det görs inte, säger han.