Fyra kaskelotter dog på stranden

1 av 5 | Foto: AFP
NYHETER

Kaskeloten är det djupast levande däggdjuret och kan simma flera kilometer ner under havsytan.

Nu har fyra av valarna strandat och dött i England.

Alla föll offer för tidvattnet.

De lika tragiska som makabra scenerna utspelade sig längs kusten i grevskapet Lincolnshire.

Först förirrade sig en ensam kaskelot in. Den blev svårt sargad av klippor och rev efter att tidvattnet dragit sig ut.

Valen dog och strax därpå var det dags igen. Tre kaskeloter spolades upp på stranden strax söder om staden Skegness.

Just det området, känt för sitt låga tidvatten vid ebb, var sämsta tänkbara ställe för valarna att ge sig in i på sin jakt efter föda.

När tidvattnet drog sig ut hade de inte en chans.

– Det är väldigt sorgligt att se dessa magnifika varelser bli uppspolade och dö på stranden, säger Adam Holmes, besättningsman på en av det kungliga sjöräddningssällskapets båtar.

En kaskelot kan bli upp till 18 meter lång, väga 50 ton och leva i drygt 70 år.Favoritfödan är bläckfisk . Nu diskuterar marina experter i England valarnas död. Frågan är akut, sex kaskeloter har spolats upp på holländska stränder och ytterligare sex vid den tyska kusten.En kaskelot, arten finns i alla hav, kan äta upp till ett ton fisk per dag.

– Troligen tillhörde alla samma flock. De livnärde sig på bläckfisk och när den tog slut hittade de inget att äta längre, säger doktor Peter Evans som arbetar för välgörenhetsorganisationen Sea Watch Foundation, till Daily Mail.

– Ju längre söderut de simmade i jakt på föda desto grundare blev det. De kom till Norfolk, där det är mycket grunt. Där fick de svårt att navigera, kom vilse och strandade.