Syriska samtal skjuts troligen upp

Foto: AMER ALMOHIBANY / AFP
Rökmoln efter en flygräd i Douma, Ghoutaområdet, öster om Damascus.
NYHETER

Motsättningar inom den syriska oppositionen om vilka som ska få delta i de FN-ledda fredssamtalen i Genève innebär att samtalen troligen fördröjs.

Samtalen var tänkta att inledas på måndagen men kommer troligSen inte att äga rum förrän senare i veckan. Samir Nashar från oppositionella Syriska nationella rådet (SNC) säger till AFP att den saudistödda förhandlingskommittén ska mötas på tisdag för att diskutera vem som ska representera den syriska oppositionen i exil, skriver AFP.

Tyskland utrikesminister Frank-Walter Steinmeier sade på söndagen att även islamistiska rebeller borde delta i samtalen, dock inte "terrorister och islamiska extremister".

– Var kan man förvänta sig att finna moderata grupper efter mer fem års inbördeskrig, extremt våld och brutalitet, sade Steinmeier i en tidningsintervju.

Skördat 250 000 liv

Inför de planerade fredssamtalen kunde de regeringstrogna styrkorna på söndagen meddela att man med stöd av ryskt flyg hade återtagit staden Rabiyya i landets nordvästra hörn. Fristående observatörer bekräftade uppgifterna.

Efter erövringen av den ännu viktigare staden Salma för ett par veckor sedan tros nu regeringssidan kunna nå fram till den turkiska gränsen, enligt det London-baserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Syrienkriget, som inleddes 2011, bedöms ha skördat omkring 250 000 människoliv och drivit 11 miljoner människor på flykt. Det har alltmer karaktären av ett ombudskrig, där utländska regeringar mer eller mindre aktivt stödjer rivaliserande sidor.

TT