USA pustar ut efter "Snowzilla"

Foto: AFP
NYHETER

Efter helgens snöstorm kommer USA-börserna i New York att hålla öppet under måndagen som vanligt, men flera av de federala myndigheterna i Washington DC ska vara stängda.

Även skolorna i den amerikanska huvudstaden hålls stängda medan staden skottas fram igen efter att ett av de största snöovädren i mannaminne drivit in över den amerikanska östkusten.

I New York – där det i Central park föll 68 centimeter snö, vilket det bara gjort en gång tidigare sedan mätningarna började år 1869 – återvände "livet" redan på söndagen. På Manhattan var söndagsvädret klart och New York-bor och turister njöt av den värmande solen medan de grävde fram sina bilar, promenerade eller bara stojade runt i de jättelika snödrivorna.

Mellan 20 och 30 döda

Men "Snowzilla" förde också mycket tråkigt med sig. Mellan 20 och 30 människor bedöms ha mist livet i ovädrets spår, främst i trafikolyckor som kan realteras till snön och de kraftiga vindarna.

Dessutom blir det sannolikt en ekonomisk nota för människorna i östra USA:s delstater. Förutom alla näringsidkare som tvingats hålla stängt under helgen har exempelvis tusentals flygavgångar ställts in, och mer än 300 000 människor var under en period utan ström. BBC rapporterar att totalt bedöms 85 miljoner människor på något sätt ha drabbats av ovädret som i folkmun gick under namnet "Snowzilla".

TT