Därför efterlyser polisen i Australien den här streckgubben

1 av 2
Polisen efterlyser ”Bill”.
NYHETER

Har en streckgubbe iklädd mössa tagit över ditt Facebookflöde i helgen? Här är historien bakom ”Be like Bill”.

”Bill använder internet. Bill ser något han tar illa upp av. Bill går vidare. Bill är smart. Var som Bill”.

Så låter en av de mest populära versionerna av det som på bara några dagar verkar ha tagit över många svenskars Facebookflöden. Användare gör liknande inlägg på sina olika språk eller byter ut Bill mot sina egna namn.

”En man med smal kroppsbyggnad”

För polisen i australiensiska Queensland verkar nättrenden ha gått så långt att de tröttnat. Så här skriver de på Facebook:

”Vi efterlyser en man med smal kroppsbyggnad, svart mössa och utan näsa som enligt uppgifter har stört människors flöden. Han lystrar till namnet Bill”.

Sanningen är dock att fenomenet ”Be like Bill” är förhållandevis gammalt. Precis som många andra ”memes” av liknande slag dök Bill först upp på forumen Funnyjunk och Reddit i oktober 2015, enligt sajten Knowyourmeme.

En svensk version av ”Bill”.

”Grip den här mannen!”

I olika länder har Bill också fått nya namn. I Spanien heter han José, i Sverige har han kallats Nisse.

”Be like Bill” räknar som en ”exploitable”, det vill säga ett internetmeme som användarna själva kan fylla med innehåll. Det är bara att kopiera bilden och skriva in sin egen text, något många verkar ha gjort de senaste dagarna.

På Queensland-polisens Facebooksida är människor i alla fall tacksamma för efterlysningen av ”brottslingen”. Inlägget har fått över 112 000 gilla-markeringar och 27 000 delningar. Här är några av kommentarerna:

Se upp för copycats. Jag har hört att han säger till människor att vara som honom”.
Grip den här mannen!”.

Jag är säker på att polisen gör sitt jobb och griper honom men sedan kommer han bara släppas ut mot borgen. Det måste vara frustrerande att vara polis”.

ARTIKELN HANDLAR OM