Egypten-protester trots polispådrag

1 av 2 | Foto: TT/AP
Tahrirtorget i Kairo
NYHETER

Fem år har nu gått sedan protesterna som störtade Egyptens president Mubarak bröt ut. Trots gripanden och intensiv polisnärvaro går människor ut på gatorna för att protestera.

Inför femårsjubileet har egyptiska myndigheter gått hårt åt opposition och dissidenter, med bland annat räder i människors hem i Kairo och nyinstallerad övervakningsutrustning kring Tahrirtorget, rapporterar The Guardian.

Hossam Baghat, journalist och grundare av egyptiska människorättsorganisationen EIPR säger till Guardian att situationen är värre än någonsin:

– Förtrycket är betydligt större än under Mubaraks regim och människor från tidigare generationer säger att det till och med är värre än under de värsta perioderna på 1950- och 60-talen (under Abdel Nassers styre), säger han och exemplifierar med begränsningar för medier, ökat antal politiska fångar, ofrivilliga försvinnanden och uppgifter om utomrättsliga avrättningar.

Sent på söndagen demonstrerade människor i Alexandria, Nasr City och i Kairo mot den militärledda regimen, rapporterar Al Jazeera. President Abd al-Fattah al-Sisi höll ett tal i tv under söndagen där han sade att regeringen följer i fotspåren av revolutionen 2011.

"Vredens dag"

Landets yttrandefrihet har, samtidigt med femårsjubileet, åter begränsats. Den 25 januari 2011 utropades "vredens dag" i Egypten, inspirerad av de protester som tidigare hade fått regimen i Tunisien på fall. Demokratiaktivister utlyste landsomfattande demonstrationer, som spred sig över landet, bland dem Alexandria och Ismailiya i norr.

Demonstranterna bröt sig igenom barrikader och tågade fram längs gatorna i Kairo med slagord som "Ned med Mubarak!" och "Tunisien är lösningen!", trots att de möttes av ett massivt uppbåd på uppemot 30 000 poliser.

I två veckor ockuperades den stora rondellen i hjärtat av Kairo av hundratusentals demonstranter, som trots brutala attacker vägrade ge sig av innan Mubarak avgick. När det beskedet kom, kvällen den 11 februari 2011, visste jublet på Tahrir inga gränser. Men oroligheterna hade skördat över 800 människors liv.

Militärkupp

Hoppet om demokrati och förändring blev kortvarigt, och 2013 avsattes den nya presidenten Muhammad Mursi av militären. Efter kuppen mot Mursi dödades över 800 anhängare på en enda dag – en av de värsta massakrerna på demonstranter i modern tid. Arméchefen Abd al-Fattah al-Sisi valdes till president i juni 2014, och sedan dess har regimens grepp hårdnat. Organiserade protester mot al-Sisi väntas inte inför årsdagen, men många tror att folk kommer att gå ut på gatorna ändå.

– Regimen kommer att svara som den alltid gör, med våld och dödande. Men det är värt risken. Vi måste fortsätta kämpa, sade aktivisten Muhammad Ibrahim Ali från liberala 6 april-rörelsen tidigare till TT.

FAKTA

Revolutionen i Egypten

Revolutionen i Egypten 2011 var en del av den så kallade arabiska våren.

Protesterna mot president Hosni Mubaraks regim inleddes den 25 januari. Över 800 människor dödades i oroligheterna som utbröt.

Den 11 februari gav Mubarak upp och avgick. Makten överlämnades till en militärjunta.

I juni 2012 valdes det tidigare förbjudna Muslimska brödraskapets kandidat Muhammad Mursi till ny president.

I juni 2013 avsattes Mursi av militären efter omfattande protester mot hans styre. Säkerhetsstyrkor dödade över tusen demonstranter som protesterade mot kuppen, enligt Human Rights Watch.

I juni 2014 valdes arméchefen Abd al-Fattah al-Sisi till president med över 90 procent av rösterna. Valet bojkottades av Muslimska brödraskapet.

Den nya regimen har enligt Amnesty International kraftigt begränsat yttrandefriheten i Egypten. Tusentals regimkritiker har fängslats.

Muslimska brödraskapet är åter terrorstämplat. Hundratals medlemmar har dömts till döden, däribland expresidenten Mursi.

Källa: TT

TT

ARTIKELN HANDLAR OM