AFP: IS planerar storskalig attack i Europa

NYHETER

Islamiska staten, IS, planerar en ”storskalig attack” i Europa, skriver nyhetsbyrån AFP enligt en ny rapport från europeiska polisbyrån Europol.

Europa står inför det största terrorhotet på över tio år, skriver Europol i en ny rapport. Attackerna i Paris den 13 november 2015 betyder att terrororganisationen IS bytt fokus mot internationella attacker vilket påverkar alla länder inom EU. Före Parisattacken kom huvudhotet från IS från lokalt radikaliserade individer.

Nu måste man omvärdera hotet och se det i ett större och mer organiserat perspektiv, enligt den europeiska polisbyrån som leder Europasamarbetet.

Varnar för fler attacker

”Underrättelseinformation gör gällande att IS har utvecklat en extern kommandocentral som tränar för ’specialstyrke'-operationer utomlands, vilket inkluderar EU och specifikt Frankrike. Det här kan betyda att fler attacker som den i Paris i november planeras och förbereds i detta nu”, skriver Europol och påpekar vikten av att Europeiska unionen ska stärka försvaret mot terrorn och misstänkta terrorister.

– IS har utvecklat förmågan att genomföra globala attacker och kommer att fokusera mer på Europa efter Paris-attackerna, säger Rob Wainwright, ordförande för Europol, enligt AP.

Hot mot Storbritannien

Efter Parisattackerna fick 60 personer i uppdrag att hjälpa myndigheterna i Frankrike och Belgien. Det har resulterat i att 2,7 terabyte av information

Europols rapport kommer bara en dag efter att IS offentliggjort en film som påstås visa Paristerroristerna strax före terrorattentaten den 13 november. I filmen syns terroristerna avrätta flera gisslan genom halshuggning, skriver New York Times. Samtidigt riktar man ett hot mot Storbritannien.

”Alla som står tillsammans med våra fiender är ett mål för våra svärd. De kommer att förödmjukas”, lyder texten i filmen.