Döms till vård för knivmord på dottern

1 av 2
NYHETER

Den 47-årige it-direktören åtalades, misstänks för att ha huggit ihjäl sin nioåriga dotter med en kökskniv.

I dag dömdes han till rättspsykiatrisk vård.

Det var i juli i fjol som den 9-åriga flickan hittades mördad i ett bostadsområde i Bålsta, i Håbo kommun, nordväst om Stockholm.

När polisen och ambulansen kom till platsen hittade de den livlösa flickan - som dog av förblödning. Flickans mamma var svårt skadad.

Flickans far, en 47-årig direktör för ett it-bolag som omsätter miljonbelopp, greps och åtalades för dåden.

Nekar till brott

Han nekade till brott och hävdade att Gud utsatt honom för olika prov för att "testa hans styrka" - och att en främmande röst sade åt honom att döda sin dotter. Han uppfattade sig som Messias - något han grundligt kunnat redogöra för, framgår det av tingsrättens handlingar.

Mannen hävdade att han endast minns fragment av händelseförloppet.

Enligt en rättspsykiatrisk utredningen som gjordes i höstas begick den 47-årige mannen mordet under påverkan av en allvarlig psykisk störning, men led inte av någon allvarlig störning.

Särskild utskrivningsprövning

Men Socialstyrelsens rättsliga råd gick nu emot den bedömningen. I ett utlåtade som lämnades till tingsrätten för tio dagar sedan stod det att 47-åringen lider av en allvarlig psykisk störning och att han har behov av psykiatrisk vård. Därmed fanns det förutsättningar att döma honom till rättspsykiatrisk vård.

Mannen uppgav bland annat att han inte avsåg att döda dottern - eftersom hon, i hans värld, inte skulle förbli död, utan skulle återuppstå.

Socialstyrelsens rättsliga råd bedömde att 47-åringen inte försått de verkliga konsekvenserna av sitt handlande.

Domen meddelades i dag i Uppsala tingsrätt: 47-åringen döms för mord, misshandel, grov misshandel samt försök till misshandel, till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Han döms även att betala skadestånd på 100 000 till flickans mamma.

ARTIKELN HANDLAR OM