Blev vänner tack vare Umeåprojektet

1 av 3 | Foto: Maja Brand
Genom Vän i Umeå träffades Wendy och Maja
NYHETER

Genom projektet Vän i Umeå möts nyanlända och etablerade Umeåbor.

I dagsläget är över tusen personer med för att finna nya vänner.

Solen strålar ned över Östra station i Umeå. Rimfrosten kramar trädgrenarna och från skorstenarna bolmar röken tjock. Inne på Ullas konditori slår sig Maja Burström ned vid ett bord. Hon ska snart gå på sitt kvällspass som sjuksköterska på Norrlands universitetssjukhus, som tornar upp sig precis bakom stationen.

– Jag har tidigare varit engagerad i Röda korset och i en kompisgrupp där. Men sedan tog jag en paus och när jag kände att det var dags att återuppta kontakten sa de att jag skulle vända mig till det nystartade Vän i Umeå, säger Maja Burström.

”Över 1 000 personer engagerade”

Vän i Umeå är ett samarbete mellan Röda korset, Rädda barnen, Kfum och Ålidhemskyrkan för att hjälpa till att matcha ihop Sfi-elever med etablerade svenskar och hjälpa båda grupperna att finna nya vänner. Åsa Norin är diakon på Ålidhemskyrkan och i dag lägger hon 20 procent av sin arbetstid på att intervjua alla som anmäler att de vill vara med i nätverket och försöka hitta bra matchningar åt dem.

– Jag besökte olika Sfi-klasser och frågade eleverna där om de skulle vilja lära känna någon svensk – och jag fick ett så stort gensvar! I dag är över ettusen personer på något sätt engagerade i Vän i Umeå, säger Åsa Norin.

Sjunger i kör tillsammans

En kort stund efter Maja kliver Wendy in på kaféet. Wendy har bott i Umeå i lite drygt fem år. Hon har studerat i Beijing men kommer ursprungligen från Chongqing-provinsen i sydvästra Kina. Wendy fick höra om Vän i Umeå när hon gick på sfi och skrev direkt upp sig på att vara med. Därefter fick hon vänta nästan ett år på att bli matchad, hon hade bett om att få träffa en tjej i samma ålder och det var det då lite ont om. Men så i augusti matchades hon ihop med Maja.

– Vi sågs några gånger och pratade om vad vi tycker om att göra och till slut beslöt vi att börja på en kör tillsammans. Jag hade sjungit i Nationskören förut och ville gärna börja igen men kände så få och behövde ha en vän där – och det ville Wendy också, berättar Maja Burström.

Nu går de dit tillsammans en gång i veckan för att umgås och sjunga.

– Jag hade aldrig sjungit på det sättet förut men det gick bra, säger Wendy.

”Har lärt mig mycket av Wendy”

Wendy har läst en utbildning i International business i Umeå. Men eftersom det programmet är helt på engelska har hennes chanser att öva svenska varit få – chanser som Vän i Umeå och Maja nu har skapat för henne.

– Maja är så snäll och tålmodig. Svenska är svårt, jag blandar ofta ihop det med engelskan. Men jag ville gärna vara kvar här och nu läser jag också svenska på universitetet, säger hon medan Maja ler åt att hon beskrivs som "tålmodig".

– Det finns så mycket tid över i livet och något kan man alltid göra för att hjälpa andra – man får ut mycket av det själv också. Jag har lärt mig mycket av att få höra om Wendys liv, säger hon.

Nu startar även vängrupper

Vän i Umeå kommer under våren att expandera sin verksamhet. Just nu är de ute på olika gymnasieskolors introduktionsklasser för att hjälpa nyanlända ungdomar att finna nya vänner. Därtill har man startat så kallade vängrupper.

– Vi har haft lite svårt att nå ut till svenska killar och män – det är nästan bara kvinnor och familjer som anmält sig till Vän i Umeå. Vi tänker att det då kanske kan vara lättare att vara en del av en grupp och därför har vi nu börjat med aktivitetsgrupper där hälften är nyanlända och hälften etablerade svenskar. Och jättemånga har anmält sig! Bara förra helgen hade en grupp en träff där de bestämde att de ska fara och grilla, klättra och åka skidor, berättar Åsa Norin.

FAKTA

Vän i Umeå

Vän i Umeå är ett samarbete mellan Röda korset, Rädda barnen, Kfum och Ålidhemskyrkan.

Tanken är att hjälpa till att matcha ihop Sfi-elever med etablerade svenskar och hjälpa båda grupperna att finna nya vänner.

Det finns även vängrupper om 10-12 personer som träffas och varje månad ordnas aktiviteter för alla inom Vän i Umeå.

I dagsläget är över 1 000 personer engagerade i nätverket.

ARTIKELN HANDLAR OM