Pappans utbrott under rättegången

1 av 2
NYHETER

SKÖVDE. En sammansvärjning från polisen – som liknar tv-serien ”Twin Peaks”.

Så beskrev försvarsadvokaten Inger Rönnbäck mordet på Lisa Holm i sin slutplädering.

Till slut utbrast flickans pappa i förtvivlan:

– Du ljuger ju!

Den sjunde och sista dagen i Göta hovrätts förhandlingar i Lisa Holm-fallet blev dramatisk, med graverande anklagelser mot svensk polis.

Försvarsadvokaten Inger Rönnbäck inledde med ett två och en halv timme långt slutanförande där i stort sett varje bevispunkt från åklagarsidan avhandlades.

Hon ägnade mycket kraft åt att, utan några egentliga belägg, måla upp en påstådd sammansvärjning mot Nerijus Bilevicius, 35, som dömdes för mordet i tingsrätten.

Hon anklagade polisen för att ha låtit bli att undersöka ett påstått inbrott hemma hos Nerijus Bilevicius där hon antydde att underkläder kan ha stulits trots att familjen uppgett att inga föremål försvunnit.

”Lite Twin Peaks över det”

– Det som har hänt är så pass märkligt att det kan vara planerat. Det är lite Twin Peaks över det.

Försvarsadvokaten anklagade också Lisa Holms pappa för att ha beordrat Missing People att leta vid byssjan där flickan kom att hittas.

– Det var inte beordrat av polisen att söka där utan det var Lisas pappa, säger hon.

Anklagelsen fick Lisa Holms pappa, som var på plats i salen med andra familjemedlemmar, att i förtvivlan brista ut:

– Sluta ljuga!

Pappan vred händerna och bad snabbt om förlåtelse efter att hovrättslagmannen Linda Hallstedt sagt att hon har förståelse för att det är svårt men att advokatens anförande måste fortsätta.

Efter försvarsadvokatens anförande tog vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm vid och förevisade ett tidsschema som enligt honom visar hur mordet ska ha gått till.

”Har låg trovärdighet”

Han avfärdade vittnesmålet från hustrun – som ändrat sina uppgifter från polisförhör och nu hävdar att Nerijus Bileviius var hemma under de kritiska mordtimmarna.

– För mig är det uppenbart att hon anstränger sig för att ge sin make alibi. Hon har dock väldigt låg trovärdighet. Han tryckte gång på gång på att tio blodfläckar från Nerijus Bilevicius finns på och innanför Lisa Holms kläder och avfärdade Inger Rönnbäcks teori om planterade bevis mot 35-åringen.

– Jag har arbetat med drivande och duktiga poliser och övriga människor, alla från Missing People och personal från NFC har ansträngt sig och gjort sitt bästa för att det inte ska begås något fel så att en oskyldig skulle dömas.

Efteråt förklarade målsägarbiträdet Tore Brandtler vilken situation Lisa Holms pappa hamnade i tidigare under dagen då han bröt in i försvarsadvokatens slutanförande.

– För honom var det känslomässigt jobbigt när det kommer beskyllningar mot honom om att han har styrt utredningen. Då blev han förbannad.

ARTIKELN HANDLAR OM