Efter knivmordet – statsministern besöker Mölndal

NYHETER

Mölndal/Stockholm. Måndagens knivmord fick Stefan Löfven att resa till Mölndal.

Statsministern ville få information, visa empati och förmedla ett viktigt budskap.

– Vi ska göra vårt yttersta för att det ska vara tryggt och säkert för anställda och boenden på hemmen, säger han.

Statsminister Stefan Löfven anlände till det samlade medieuppbådet med sänkt huvud. Med nedstämd blick och sammanbitet ansiktsuttryck.

– Det är med stor sorg och ilska som jag tagit emot budskapet att en 22-årig kvinna som arbetade på ett boende för ensamkommande flyktingbarn har avlidit efter att ha blivit knivskuren på sin arbetsplats. Det här är en tragedi.

Han syftade på det som hade hänt drygt elva timmar tidigare:

Ett bråk på ett HVB-hem i Mölndal. En kvinnlig anställd som knivskadades så allvarligt att hennes liv inte gick att rädda.

”Vill vara på plats”

När Stefan Löfven hörde om det inträffade ställde han in sina planer på att närvara vid Idrottsgalan i Stockholm och klev i stället ombord på ett plan till Göteborg.

– Jag vill vara på plats för att få information. Men också för att visa mitt och svenska folkets empati, förklarar han.

Under dagen träffade han polisen, kommunen, fackliga representanter och Rädda Barnen.

Något som uppskattades.

– Jag tycker att det är bra att han gjorde det. Och det samtal som vi hade, Stefan, jag och de andra representanterna hade ett stort värde. Våldet i samhället, oavsett var det sker, måste vi lösa tillsammans. Det är jätteviktigt, säger Marie Östh Karlsson, kommunstyrelsens ordförande i Mölndal.

Hon stod i kommunhusets foajé och lyssnade på allt Stefan Löfven sa på pressträffen. Och hon nickade instämmande.

Dels när statsministern betonade att det är för tidigt att dra några slutsatser av vad måndagens dåd kommer få för konsekvenser. Dels när han förklarade att myndigheterna som är ansvariga för att hantera migrationssituationen ska få de resurser som krävs. Allt för att att något liknande inte ska hända igen. Allt för att alla ska känna sig trygga på sin arbetsplats.

– Man kan inte nog utvärdera sådana här händelser. Säkerställa kvalitén hos personalen. Och i ett tidigt skede kunna hämta signalerna hos de som mår sämst. Vi vet att resurser med rätt kompetens kan hjälpa unga människor. Sedan är det inget jobb som görs från den ena dagen till den andra. Det är ett evighetsjobb, säger Marie Östh Karlsson.

Kommer ni i Mölndals kommun att ändra något i ert arbetssätt efter det inträffade?

– Nej. Vi har vår organisation och den känner jag mig väldigt trygg med. Jag är stolt och glad över hur Mölndal har agerat i den här frågan. Vi har tagit emot mycket flyktingar och hanterat det på bästa sätt. Sedan finns det saker att lära. Och alla sådana här fruktansvärda händelser lär oss något nytt. Sedan är det för tidigt att säga vad vi har lärt oss i dag.

När den halvtimmeslånga medieträffen var över drog Stefan Löfven på sig sin svarta rock och klev ut i Mölndalsmörket.

– Vi ska göra vårt yttersta för att det ska vara tryggt och säkert för anställda och boenden på hemmen, sa han.

Linus Pettersson

ARTIKELN HANDLAR OM