Man hittad död efter skridskotur

1 av 6
NYHETER

Den man i 70-årsåldern som på måndagen försvann under en skridskotur har hittats död mellan Muskö och ön Jungfruhuvud i Stockholms skärgård.

Mannen påträffades i en isränna på tisdagsmorgonen av en räddningshelikopter. Han fördes då i land av en svävare. Mannens anhöriga är underrättade.

Klockan 19.50 på måndagskvällen fick Södertörns räddningstjänst larm om att en skridskoåkare som gett sig ut på isen i Haninge försvunnit. Detta efter att han inte länge gått att nå via sin telefon.

– Det är en person som har startat vid Söderby brygga i Tungelsta. En man som har åkt ut på isen och frun som har hört av sig för att hon inte får kontakt med honom. Man tror sig veta att personen har varit på väg mot Muskö, säger Albin Näverberg vid Stockholmspolisens ledningscentral.

”Stora resurser på plats”

Vid 20-tiden pågick fortfarande ett intensivt sökarbete längs strandlinjen.

– Vi har stora resurser på plats, både från sjöräddningen, polisens räddningstjänst och sjukvården, men vi kan inte säga mer än så i nuläget, säger en kommunikatör vid Södertörns räddningstjänst.

Isen på plats uppges vara tjock och mannen beskrivs som en van skridskoåkare.

– Vi misstänker ingenting, vi letar. Vi försöker vara systematiska, säger Albin Näverberg.

Letar med hund och svävare

Vid 23-tiden på måndagen hade mannen ännu inte återfunnits.

– Det är en man i 70-årsåldern. Han är fortfarande inte åter. Vi söker på plats. Vi har hund och fem svävare som söker området. Vädret är sådant att det inte är flygbart, det går inte att komma upp i luften med vare sig helikopter eller flyg, säger Tobias Nicander, räddningsledare vid Sjöräddningen.

Mannen ska ha gett sig ut på isen omkring lunchtid. Senare på eftermiddagen larmade oroliga anhöriga som inte hört av eller kunnat nå honom.

– Vi söker i och kring öarna väster om Muskö, från Söderby och neråt. Han är kvar på isen men vi arbetar förutsättningslöst, säger Tobias Nicander.

Fortsätter söka under natten

Framåt 02-tiden beskriver räddningsledaren Tobias Nicander läget som oförändrat. Ett stort område har finkammats, men sökpådraget väntas pågå hela natten med flera svävare och sökhundar.

– Vi fortsätter i samma omfattning och område. Det är väldigt begränsad sikt vilket gör det svårsökt, men vi har fått till en till svävare och har fantastisk besättning och redundans för att köra hela natten. Vi gör verkligen det vi kan med resurserna vi har.

Sjöräddningen gick under tisdagsmorgonen in med helikopter så snart dimman lättade, och det var också den som hittade mannen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Haninge