Skräckfartyg lade till i Varberg

1 av 12
NYHETER

Besättningen fick rutten och gammal mat, knappt något vatten och dåliga löner.

Dessutom var fartyget som lade till i Varberg lastat med raketer och sprängmedel.

– Det är det värsta jag någonsin har sett, säger Göran Larsson på Svenska Transportarbetareförbundet.

Det var i fredags som fartyget Whiskey Trio lade till i Varbergs hamn för att lasta på containrar och sedan åka vidare mot Mellanöstern.

Men i Varberg blev det stopp.

Orsaken var att Göran Larsson, ITF-inspektör på Svenska Transportarbetareförbundet, fick ett sms från en i besättningen. Innehållet var, ungefär: ”Jag har ont i ryggen och kan inte arbeta, jag har legat i tolv dagar och får inte besöka läkare för kaptenen”.

– Mannen hade legat på däck i flera dagar och fick inte besöka läkare eftersom han, enligt kaptenen, simulerade och ”bara ljuger för att han vill träffa sin tjej”, säger Göran Larsson.

Efter ett läkarbesök visade det sig att mannen var svårt skadad och hade kotförskjutningar i ryggen.

Åt gammal kyckling

Göran Larsson åkte direkt till fartyget, och samtidigt kom Transportstyrelsens inspektörer för att undersöka det.

De möttes av en, enligt Göran Larsson, chockerande syn.

– När vi kom satt besättningen och åt frukost. De åt gammalt torrt bröd som de försökte rosta, oliver och te. Det var hemskt att se, säger han.

Han vittnar om att det inte fanns något dricksvatten ombord, att de tvingats äta gammal frysskadad kyckling och de hade varken tillgång till frukt eller grönsaker.

– Och de ska jobba tolv timmar om dagen på detta. Det var helt makabert.

Fartyget, en liten kustbåt ägd av ett turkiskt rederi, är flaggad i Panama och besättningen består av sex turkar, två georgier och en indier.

Alla har väldigt dåliga löner – en av de anställda ska ha så lite som 600 dollar i månaden (drygt 5 000 kronor)  trots att han jobbar 10-12 timmar om dagen, sju dagar i veckan.

– Den indiska mannen hade dessutom byggt sin egen koj av gamla lastpallar eftersom det inte fanns någon.

– Ursäkta om jag låter upprörd, men det är så hemskt att det inte är klokt, säger Göran Larsson.

Har sprängfarlig last

Båten ska enligt Transportarbetareförbundet ha åkt runt i Europa och sedan lagt till vid en militärskyddad hamn i England där de lastat raketer och ammunition. Därefter ska de har rest vidare till Varberg och lastat sprängmedel, men exakt vad kan Göran Larsson inte gå in på.

– Sedan ska den vidare till Montenegro och sedan till Arabvärlden, men mer vet jag inte.

Hur länge båten blir kvar vid kajen i Varberg är fortfarande oklart. Transportstyrelsen har gjort bedömningen att båten inte är sjövärdig och därför måste ett antal brister åtgärdas innan de får lämna den.

– Jag blir så orolig, först lastar de båten med raketer och sprängfarliga saker och sedan får de inte ens lämna. Det är tur att vi kunde hjälpa de här människorna för annars vet man ju inte vad som hänt. De kanske hade exploderat mitt ute i havet.